Politiebericht Friesland: Friesland 7-05-2001
Politieberichten van 6/5 (13.00 uur) t/m 7/5 (07.00 uur)

Drachten: inbraak woningen
Zondag tussen 01.00 en 08.00 uur werd ingebroken in een tweetal woningen aan de Splitting. Van beide woningen werd een toegangsdeur opengebroken. Uit de ene woning werd niets weggenomen, terwijl uit de andere woning gereedschap en een fiets werden gestolen. Ook een woning aan de Hooglandswyk kreeg bezoek. Ook hier werd de toegangsdeur opengebroken. Uit de woning werden een fotocamera, een videocamera en een gsm weggenomen. De bewoners hebben aangifte gedaan.

Sneek: vernieling
Tussen zaterdag en zondag werden vernielingen gepleegd aan het hekwerk van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Met een dumper (soort grote kiepkar) werd tegen het hekwerk aangereden, waardoor dit werd beschadigd. De dumper was eigendom van een bedrijf uit Nijehaske, dat werkzaamheden uitvoerde aan de begraafplaats. De dumper werd door het hekwerk gereden en men vervolgde de weg over het schelpenpaadje in de richting van de Worp Tjaardastraat. Halverwege dit paadje werd de dumper de sloot ingereden en aldaar achtergelaten. Van een andere dumper werd het contactslot vernield. Tevens werd een beeld, dat op een graf stond, weggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Frieschepalen: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 14.20 uur reed een bestuurster van een motor over de Hearsterwei. De motorrijdster, een 27-jarige inwoonster van Haulerwijk, remde abrupt voor een overstekende kat, waarna zij de macht over het stuur verloor en over de kop sloeg. Zij werd lichtgewond en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: brand
Zondag omstreeks 17.20 uur kwam er een melding binnen dat er brand zou zijn bij een drogisterij aan de Zuiderbuurt. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld door politie en brandweer, doch het bleek loos alarm te zijn. Toen de patrouille daarop wegreed in de richting van het Knobbelsdorfplein roken zij een brandlucht en zagen zij op het Raadhuisplein rook boven het dak opstijgen. Leek inderdaad op brand. Met de brandweer kwamen toen ook de kijkers en toen het gebied werd afgezet, kwam een jongeman op de agenten toelopen, die vroeg wat er aan de hand was, omdat hij daar woonde. Met de brandweer erbij was de zaak gauw duidelijk en toen kwam de aap uit de mouw. Het bleek dat de bewoner, een 52-jarige inwoner van Drachten, op de patio van zijn woning een vuurkorf had laten branden, die nu nog stond te smeulen, daar men paling wilde gaan roken. Dat roken is hem goed gelukt. Van brand was dus geen sprake.

Oudeschoot: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 17.15 uur stond op de Schoterlandseweg een 59-jarige inwoner van Heerenveen met zijn personenauto stil. De bestuurder wilde afslaan, doch moest het verkeer uit tegenovergestelde richting vrije doorgang verlenen. Achter deze personenauto, stond nog een tweede personenauto stil, die bestuurd werd door een 29-jarige inwoner van Nieuwehorne. Een bestuurster van een personenauto, een 26-jarige inwoonster van Franeker, zag niet dat de auto`s voor haar stilstonden en reed tegen deze stilstaande auto`s aan. Het driejarige zoontje dat bij haar in de auto zat, raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De personenauto van de vrouw uit Franeker en de man uit Nieuwehorne raakten zwaar beschadigd en moesten worden weggesleept.

Drachten: aanrijding met paard
Zondag omstreeks 14.35 uur vond op de Zuiderdwarsvaart een aanrijding plaats tussen een personenauto en een loslopend paard met veulen. Het paard met veulen, eigendom van een 77-jarige inwoner van Drachten, liep van het erf plotseling de weg op. Het paard kwam toen frontaal in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoonster van Wolvega. De bestuurster raakte niet gewond. Het paard moest worden afgemaakt. Het veulen bleef ongedeerd. De auto raakte zwaar beschadigd.

Ryptsjerk: bromfietser in sloot
Zondag omstreeks 20.50 uur vond op de Breedijk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bromfiets, een 51-jarige inwoner van Burgum, was onder invloed van alcoholhoudende drank de sloot ingereden. De bestuurder werd meegenomen naar het bureau en aldaar blies de man 980 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 12 uur.

Workum: boerderijbrand
Zondag omstreeks 19.25 uur kwam er een melding binnen dat er een boerderij in de brand zou staan aan het Papeleantsje. Het bleek te gaan om een woonboerderij. De brand was ontstond als een schoorsteenbrand en sloeg vervolgens over naar het gehele pand. Omwonenden zagen de schoorsteen branden en hebben de bewoners en brandweer in kennis gesteld. De bewoner, een 67-jarige inwoner van Workum, had de houtkachel aangestoken en verder niet bemerkt dat de schoorsteen was gaan branden. De boerderij brandde nagenoeg geheel af. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer heeft het vuur geblust.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 01.50 uur zag een patrouille een bestuurder met zijn personenauto rijden over de Julianalaan. Bij het zien van de politie ging deze bestuurder er met hoge snelheid vandoor in de richting Camminghaburen. Na een rondje door de wijk vervolgde de bestuurder zijn weg, noch steeds met hoge snelheid (soms boven de 110 kilometer per uur) over de Egelantierstraat, de Archipelweg en de Eikenstraat. In de Eikenstraat parkeerde hij zijn voertuig en probeerde vervolgens te voet te ontsnappen. De bestuurder werd uiteindelijk op de Elzenstraat aangehouden. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Hurdegaryp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 530 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Gorredijk: inbreker overlopen
Zondag omstreeks 22.45 uur werd ingebroken bij een tuincentrum aan de Kerkewal. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Gorredijk, liep zijn bedrijf in, nadat het alarm was afgegaan. Hij kwam vervolgens in het bedrijf oog in oog te staan met twee verdachten, die daarop wegrennen. Het lukte de eigenaar één van de verdachten vast te pakken. De andere wist te ontkomen. Wanneer de eigenaar de verdachte meeneemt naar zijn kantoor, rukt de verdachte zich plotseling los en weet alsnog te ontkomen. Het betrof hier een jongeman van 19/20 jaar, lengte 1.85 meter, kaalgeschoren hoofd, rossig haar, ovaal gelaat. Hij droeg en blauw trainingsjack. Van de andere verdachte is alleen bekend dat deze jongen een stuk kleiner was 1.65 tot 1.70 meter. De verdachten waren het pand binnen gekomen door verbreking van een ruit. Uit het pand werd niets weggenomen.

Marssum: brand schuurtje
Maandag omstreeks 0135 uur brak rand uit in een schuurtje achter een woning aan de Bitgumerdyk. Door de brand liepen de naast gelegen schuurtjes ook schade op. De brand is vermoedelijk ontstaan door oververhitting van een lamp. Het schuurtje brandde geheel af. De brandweer heeft het vuur geblust. Door de brandweer wordt nog onderzocht of bij deze brand ook asbest is vrijgekomen. Door de brand waren de dakplaten van de schuurtjes geknapt en deeltjes van deze platen waren in de aangrenzende tuinen terechtgekomen.

Gorredijk: inbraak woning
Zondag tussen 18.30 en 22.55 uur werd ingebroken in een woning aan de Kerkewal. Via vernieling van een Wc-raampje kwam men de woning binnen. De gehele woning werd doorzocht. De sleutel van de voordeur, alsmede twee horloges werden meegenomen. De bewoner, een 79-jarige inwoner van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272