CBS Webmagazine

Minder bedrijvigheid slachterijen en vleesverwerking

In de slachterijen en vleesverwerkende industrie was de bedrijvigheid in maart 2001 duidelijk minder dan in februari. Dit is grotendeels het gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de MKZ-crisis. Door het verbod om evenhoevigen te vervoeren konden immers nauwelijks slachtdieren worden aangevoerd. Productie was dus slechts beperkt mogelijk.

Daardoor kampte ongeveer de helft van de producenten in maart met productiebelemmeringen. De bezettingsgraad was in het eerste kwartaal slechts 68,4%. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2000 nam de bezettingsgraad als gevolg van de MKZ-crisis af met 17,3 procentpunt.

Niveau productie slachterijen en vleesverwerking (veranderingen t.o.v. vorige maand)

Deze moeilijkheden in de sector slachterijen en vleesverwerking hebben hun invloed op de voedings- en genotmiddelenindustrie als geheel. Daar is de bedrijvigheid in maart 2001 stabiel gebleven ten opzichte van februari. Gelet op de tijd van het jaar is dat een tegenvaller, want er mocht een toename verwacht worden. De bezettingsgraad nam in het eerste kwartaal van 2001 met 2,7 procentpunt af en kwam uit op 83,8%.

Ook in de verslechterde concurrentiepositie op de buitenlandse markt voor de voedings- en genotmiddelenindustrie als geheel en de slachterijen en vleesverwerking in het bijzonder zijn de gevolgen van de MKZ-crisis te herkennen. Overigens ondervinden ook de zuivelproducten- en de diervoederindustrie de gevolgen van de MKZ-epidemie, maar in mindere mate dan de slachterijen en vleesverwerking.

Margot de Steur

Bron: CBS, Conjunctuurtest