Koninklijke bibliotheek

Annie MG Schmidt in de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft dit voorjaar de verzameling Annie MG Schmidt-boeken verworven van Reinold Kuipers, uitgever in ruste te Amstelveen. Kuipers, geboren in Groningen in 1914, was werkzaam bij de Arbeiderspers en Querido en vanaf het eerste begin in 1950 de uitgever van de boeken van Annie MG Schmidt.

Annie M.G. Schmidt, die leefde van 1911 tot 1995, was een van de meest succesvolle schrijfsters van ons land. Haar kinderboeken, musicals, hoorspelen en liedjes werden immens populair.
Onsterfelijke figuren als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje en Minoes bevolken de herinneringen van tallozen, evenals de acteurs en liedjes uit De familie Doorsnee en Ja zuster, nee zuster.

De collectie omvat vele tientallen eerste drukken en enkele herdrukken, in puntgave conditie. Dit is uitzonderlijk omdat de boeken van Annie MG Schmidt gewoonlijk geheel stukgelezen werden. Daarnaast verzamelde Kuipers' echtgenote Tine van Buul een grote hoeveelheid objecten met tekeningen van figuurtjes uit de jeugdboeken van Annie MG Schmidt: servetjes, pakpapier, kalenders, pennen en dergelijke. Dit materiaal maakte wel deel uit van de verzameling, maar het is in goed overleg overgedragen aan het Kinderboekenmuseum.

De Annie MG Schmidt-boeken van Reinold Kuipers zullen niet worden uitgeleend. Wel worden ze ter inzage gegeven aan belangstellenden en zijn ze beschikbaar voor tentoonstellingsdoeleinden. Zij zullen in elk geval een plaats krijgen op de grootse kinderboekententoonstelling 'Wonderland', die de Koninklijke Bibliotheek in het najaar van 2002 organiseert in de Kunsthal te Rotterdam.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland