Provincie Utrecht

Persbericht
988668000

Provincie en Montfoort tekenen convenant jeugdzorg

Op 7 mei zullen de provincie Utrecht en de gemeente Montfoort een convenant sluiten om een betere samenhang tussen jeugdzorg en jeugdbeleid te realiseren. In het convenant zijn afspraken vastgelegd die moeten resulteren in meer helderheid over het schemergebied tussen jeugdbeleid en de jeugdzorg. Het preventief jeugdbeleid behoort tot de verantwoordelijkheid van de gemeenten en de jeugdzorg behoort tot verantwoordelijkheid van de provincie. Meer samenwerking tussen ondermeer Bureau Jeugdzorg en het algmeen maatschappelijk werk maken dat de overgang tussen het lokale aanbod op het terrein van jeugdbeleid en het aanbod vanuit de jeugdzorg vloeiend verloopt. Het convenant zal ondertekend worden door gedeputeerde Jeugdzorg mevr. mr. J.G.J. Kamp en wethouder Welzijn en Onderwijs J.H.W.M. Vinkenburg.

De insteek van de provincie is dat een client naadloos moet kunnen overgaan van de gemeentelijke zorg naar de provinciale zorg. De client moet niets merken van de overgang. Om dit te bereiken wil de provincie met Bureau Jeugdzorg dichterbij de gemeenten komen te staan. Samenhang is nodig in het belang van het realiseren van een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen en voor jeugdigen in aanvulling op de verantwoordelijkheden van ouders en opvoeders, aldus gedeputeerde Jeugdzorg mevr. mr. J.G.J. Kamp. De gemeenten Utrecht en Amersfoort hebben vorig jaar een dergelijk convenant met de provincie gesloten. De gemeente Montfoort is de eerste kleinere gemeente die volgt.

In het convenant tussen de provincie Utrecht en Montfoort staat een aantal punten en afspraken om te komen tot een goede samenwerking:
* Versterking van de functie vroegsignalering. Hoe eerder problemen bij een jeugdige worden gesignaleerd, des te sneller kan er hulp geboden worden.

* Een zodanige samenwerking tussen jeugdbeleid en jeugdzorg dat de clint deze zal ervaren als een samenhangend en doorlopend systeem. Kortom, er wordt gestreefd naar een drempelloze toegang tot de jeugdzorg.

* Versterking van het lokale jeugdbeleid vanuit het Bureau Jeugdzorg Utrecht. De gemeente Montfoort handhaaft de huidige preventieprojecten en het jeugdopbouwwerk.

* Een zodanige inrichting van de jeugdzorg dat deze aansluit op het lokale jeugdbeleid.

Programma Jeugdbeleid en Jeugdzorg in Samenhang Sinds enkele jaren zijn de gemeenten en de provincie Utrecht bezig het lokale jeugdbeleid enerzijds en de provinciale jeugdzorg anderzijds beter op elkaar aan te laten sluiten. Met het programma Jeugdbeleid en Jeugdzorg in Samenhang dat in 1999 van start is gegaan, wordt hard gewerkt aan het vormgeven van de samenwerking tussen de gemeenten en provincie. In het kader van het programma zijn, in opdracht van de provincie, in alle Utrechtse gemeenten quick-scans uitgevoerd. Zij geven een uitgebreid beeld van de stand van zaken wat betreft de samenhang tussen lokaal jeugdbeleid en de jeugdzorg. Hiermee is de uitgangssituatie voor verbeteringen in kaart gebracht.
Op basis van de resultaten van de scans en gesprekken met instellingen en gemeenten, heeft de provincie een werkplan opgesteld voor de periode 2001-2002. In het werkplan wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de samenhang tussen jeugdzorg en jeugdbeleid in de toekomst vorm kan krijgen. Een voorstel in die richting is het vastleggen van afspraken tussen gemeenten afzonderlijk en de provincie in een convenant. Het is de bedoeling dat alle andere gemeenten spoedig Montfoort, Amersfoort en Utrecht zullen volgen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 2493 of per e-mail: Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .

Terug