Gemeente Rotterdam

Erasmusspeld voor pastoor Blaauwhof

Wethouder Sjaak van der Tak (onder meer Sociale zaken en Arbeidsmarkt) heeft vrijdag 4 mei een Erasmusspeld uitgereikt aan de heer N.J.P. Blaauwhof, pastoor van de H. Pauluskerk parochie in Schiebroek. De uitreiking vond plaats ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de pastoor, op de pastorie, Larikslaan 184 te Schiebroek.

Blaauwhof is sinds 1977 pastoor van de Paulus Parochie. Nog steeds is hij zeer actief in de kerkelijke gemeenschap, en heeft onder meer veel betekend voor de oecumene. Daarnaast heeft hij zich sterk gemaakt voor het behoud en de verfraaiing van het kerkgebouw. Het meest in het oog springen wel de nieuwe gebrandschilderde ramen die in de kerk zijn aangebracht, onder andere geïnspireerd op Erasmus' Lof der Zotheid, en het Stad zoekend naar het Hart van Ossip Zadkine. Over deze ramen is ook een boek verschenen: De ramen van Schiebroek. In het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad heeft Blaauwhof het initiatief genomen tot een uitvoering over het leven van Hildegard von Bingen.

De Erasmusspeld is een gemeentelijke onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. De speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus, die op 27 oktober 1469 in Rotterdam werd geboren.