Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

7 mei 2001 Nr. 01/077

Westland Interventie Team: één op de vier tuinders vorig jaar in de fout

Het Westland Interventie Team (WIT) heeft het afgelopen jaar tegen een kwart van de gecontroleerde tuinders proces verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Het WIT richt zich onder meer op de opsporing van illegale tewerkstelling en belasting- en premiefraude in het Westland. Bij die bezoeken werden in totaal 372 mensen zonder werkvergunning aangetroffen (1 op de 5 werknemers), waarvan er 223 illegaal in Nederland verbleven.

Dat blijkt uit de resultaten van de toezichts- en opsporingsactiviteiten van het WIT over het jaar 2000. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het jaarverslag van het WIT naar de Tweede Kamer gestuurd.

In totaal werden 550 controles uitgevoerd bij tuinbouwondernemingen en 312 controles bij loonbedrijven/uitzendbureaus in het Westland. Van de 550 bedrijfsbezoeken hadden 302 een 'grootschalig karakter'. Hier werden in totaal 1167 personen gecontroleerd op de werkplek. De overige bezoeken waren vooral administratief van aard. Behalve illegale arbeid werden ook 72 mensen aangetroffen die met een uitkering aan het werk waren. 183 mensen bleken niet of niet correct aangemeld te zijn bij de uitvoeringsinstellingen.

Het WIT is een samenwerkingsverband waarin naast de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, Gak Nederland en Guo uitvoeringsinstelling participeren. Ook de Vreemdelingenpolitie en de Sociale Recherche zijn bij de activiteiten van het WIT betrokken. De missie van het fraudeteam is het voorkomen en terugdringen van belasting- en premiefraude, illegale tewerkstelling en daarmee samenhangende misstanden in de Westlandse tuinbouw. Behalve tuinders worden ook loonbedrijven en uitzendbureaus gecontroleerd. Het vermoedelijke aantal malafide uitleenondernemingen bedraagt tussen de 400 en 500.

Minister Vermeend schrijft aan de Kamer dat het opzetten en uitbouwen van een effectief fraudebestrijdingsteam tijd kost. In 2000 heeft het WIT veel tijd in dit proces geïnvesteerd wat heeft geleid tot een efficiënt en goed georganiseerd controleteam. Door het combineren van personele inzet, ervaring, kennis en gegevens van alle betrokken diensten blijkt volgens Vermeend een slagvaardiger optreden mogelijk dan bij afzonderlijke controles.

Aan boetes, correcties en naheffingen is in totaal zo'n twee miljoen gulden opgelegd. In het jaarverslag wordt opgemerkt dat het bedrag achterblijft bij de verwachting. Het WIT constateert 'calculerend gedrag' van malafide ondernemers die de voordelen van wetsovertreding afwegen tegen de mogelijke nadelen van een straf bij ontdekking. 'Een hogere pakkans van overtreders moet, wil er sprake zijn van een effectief handhavingsbeleid, gevolgd worden door een adequate (financiële) reprimande', aldus het jaarverslag.