Gemeente 's-Gravenzande


Voorlichtingspagina 9 mei 2001
Aanvragen van Koninklijke Onderscheidingen.

Iedereen kan een lintje aanvragen

U kent ze vast wel in uw omgeving. Mensen waarvan u zegt: die man of vrouw verdient een lintje. Maar als zo'n verdienstelijk persoon niet wordt voorgedragen gebeurt er niets.

Daarom leest u in dit artikel wanneer iemand in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding en wat u kunt doen om een onderscheiding aan te vragen.

Want iedereen - dus ook u - kan iemand voor een `lintje' voordragen. Dat er ook in 's-Gravenzande voldoende mensen rondlopen die zo'n lintje verdienen bleek wel uit de laatste algemene decoratiegelegenheid. Maar liefst negen 's-Gravenzanders (een record!) ontvingen een koninklijke onderscheiding.

Het nieuwe decoratiestelsel

Sinds enkele jaren is het decoratiestelsel vernieuwd. Dit betekent onder meer dat er een betere spreiding van decoraties is gekomen over alle lagen van de bevolking. Bovendien is er geen sprake meer van automatismen (niet meer automatisch een lintje bij een 40-jarig dienstverband), maar worden de verdiensten voor de samenleving centraal gesteld.

Verder is er meer aandacht voor `vergeten' groepen in de samenleving, zoals vrijwilligers, vrouwen, ondernemers en minderheden.

Voor wie?

Voor een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau moet er sprake zijn van bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het Ordereglement verstaat hieronder:

* iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd;

* iemand die een of meer opvallende prestaties heeft geleverd of werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Belangrijk bij de beoordeling is ook de vraag in hoeverre de bijzondere verdiensten uitgaan boven hetgeen van iemand kan worden verwacht, op grond van scholing of maatschappelijke functie.

Hoe aanvragen?

De burgemeester dient een voordracht tot het verlenen van een Koninklijke Onderscheiding (met haar advies) in bij de commissaris van de koningin. Deze stuurt de voordracht door naar het Kapittel voor de Civiele Orden, een instelling die onder meer bewaakt dat de onderscheidingen voldoende evenwichtig worden verdeeld.

Voor u een aanvraag bij de burgemeester indient is het raadzaam vooraf (liefst vóór 14 juni a.s.) contact op te nemen met mevrouw A. Valstar. Zij kan nadere informatie geven en met u overleggen of het zin heeft een aanvraagformulier toe te sturen. Haar telefoonnummer is 430105.

Omdat een decoratievoorstel een lange weg moet gaan voordat er een beslissing op is genomen moeten voorstellen voor de algemene decoratiegelegenheid in april 2001 vóór 1 augustus worden ingediend. Dus kent u iemand die volgens u een onderscheiding verdient, wacht dan niet te lang.

Controle op aanhangwagens

Gemeente en stadswachten gaan de komende weken extra controleren op geparkeerde oude aanhangwagens. Het komt geregeld voor dat aanhangwagentjes worden vastgezet aan een boom of putdeksel, met alle kans op beschadiging van die boom of het onbereikbaar zijn van het putdeksel. Bovendien wordt vaak langdurig een parkeerplaats bezet gehouden.

Wanneer een aanhangwagentjes op een verkeerde manier is geparkeerd zal de eigenaar verzocht worden het weg te halen. Is de eigenaar niet bekend, dan zal de gemeente het aanhangwagentje weghalen en opslaan.

Bijdrage in kosten leerlingenvervoer

Nu aanvragen voor schooljaar 2001/2002

Gaat uw kind naar één van de hieronder genoemde scholen buiten onze gemeente? Dan kunt u in bepaalde gevallen een gehele of gedeeltelijke vergoeding krijgen van de vervoerskosten voor het schoolbezoek.

Het gaat om de volgende scholen:

* een basisschool van een bepaalde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting;

* een speciale school voor basisonderwijs (LOM/ MLK/ IOBK);
* speciaal onderwijs;

* voortgezet speciaal onderwijs;

* speciaal voortgezet onderwijs (SVO-LOM en SVO-MLK);
* een school of afdeling voor praktijkonderwijs;
* een afdeling voor leerwegondersteunend onderwijs (alleen indien u in het voorgaande schooljaar een vergoeding van de vervoerskosten naar een school voor speciaal voortgezet onderwijs kreeg).

Of u in aanmerking komt voor een vergoeding hangt onder andere af van de afstand tussen school en woning, de reistijd en de hoogte van uw inkomen.

U kunt een aanvraagformulier voor een tegemoetkoming van de vervoerskosten ophalen bij de afdeling Welzijn en Onderwijs (kamer 12) in het stadhuis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw P.C. van Wijk, tel. 430255 (alleen 's morgens).

Het aanvraagformulier dient u voor 1 juni 2001 bij de gemeente in te leveren.

Aftellen naar de euro

Gratis brochure

Vanaf 1 januari 2002 betalen we in Nederland allemaal met de euro. Bij het informatiepunt in de hal van het stadhuis kunt u hierover een gratis brochure halen.

In deze brochure 'Aftellen naar de euro' vindt u allerlei informatie over de euro. Welke landen er meedoen, hoe de nieuwe munten en bankbiljetten eruitzien, hoe u moet omrekenen en vooral: wat u moet doen als de gulden in Nederland wordt vervangen door de euro.

Gedeelte Vreeburghlaan afgesloten

In verband met wegwerkzaamheden is vanaf deze week de Vreeburghlaan, tussen Gasthuislaan en Havenstraat/Veilingkade, voor alle verkeer afgesloten. Verkeer vanuit de Hoflaan/van Lennepstraat wordt geadviseerd via Marktplein en Langestraat te rijden. Verkeer vanuit Monster kan gebruik maken van de Sand-Ambachtstraat of Zandeveltweg.

Verkeer op veilingterrein

Het voormalige veilingterrein aan de Vreeburghlaan en Gasthuislaan is al geruime tijd toegankelijk voor alle verkeersdeelnemers. Op dit moment worden er op deze locatie woningen gebouwd. Om conflicten te voorkomen tussen vrachtverkeer ten behoeve van de woningbouw, gebruikers van de veilingopstallen en overige verkeersdeelnemers, wil de gemeente 's-Gravenzande het weggedeelte van het voormalige veilingterrein aan de Vreeburghlaan en Gasthuislaan tijdelijk inrichten volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Voor het aanleggen van fietsstroken is volgens het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer een verkeersbesluit nodig.

Burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande hebben in hun vergadering van 27 maart 2001 besloten om:

'Fietsstroken aan te duiden, als bedoeld in artikel 12 onder bII van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, op het voormalige veilingterrein aan de Vreeburglaan en Gasthuislaan'.

Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is gepubliceerd en tevens dan wanneer is begonnen met de inrichting van het betreffende gebied.

Tegen dit besluit kan door iedere belanghebbende binnen zes weken na heden een gemotiveerd bezwaarschrift bij burgemeester en wethouders, Postbus 207, 2690 AE

's-Gravenzande worden ingediend. Belanghebbenden, die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de President van de Arrondissementsrechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed dat - gelet op de betrokken

belangen - vereist. Dit verzoek dient te worden gericht aan de President van de Arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 Den Haag.

Gedurende die termijn ligt het besluit voor een ieder ter inzage in het stadhuis, kamer 201.

Bouwplannen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

Aangevraagde bouwvergunningen

G. Ravensbergen

Garagedeur

Van Prooijenstraat 2

G.A. den Otter

Tuinhuis

Beukenlaan 55

L. Beekenkamp

Dakkapel

Felderhofstraat 2

Van der Sar Amaryllissen

Vernieuwen warenhuis

Monsterseweg 145

C.A. Verkade

Verbouwen woning

Groeneweg 52

A.M. de Haan

Dakkapel

Beukenlaan 67

P. Vijverberg

Woning

Maasdijk 87

A. van Straalen

Verbouwen woonhuis

Noordlandseweg 63

E. van Staalduinen

Verbouwen woonhuis (uitbouw)

Langestraat 107

Honor Autoschade

Bedrijfspand

Bedrijfsterrein Teylingen 5

Aangevraagde sloopvergunningen

Van der Sar Amaryllissen

Warenhuis

Monsterseweg 145

T.M. Noordam & Zn BV

Tuinbouwkas, incl. betonvloer

Nieuwelaan 5

Geaccepteerde bouwmeldingen

F.J. Keijser-Hedeman

Berging

Eikenlaan 141

Verleende bouwvergunningen

P.C.T. van der Hoeven

Garage

Groeneweg 11

G. van der Sar

Warenhuis

Nieuwe Vaart 9

J.J. Boers

Warmte-opslagtank

Naaldwijkseweg 161a

Deltim Project Partners

Bedrijfsverzamelcomplex

Fultonstraat 8

L.C. van den Akker

Vernieuwen woning

Heliotroop 85

Verleende sloopvergunningen/meldingen

Gemeente 's-Gravenzande

Warenhuis

Oostduinlaan 5

A. van Straalen

Loods

Noordlandseweg 63

Gemeente 's-Gravenzande

Warenhuis

Woutersweg ongenummerd

Gemeente 's-Gravenzande

Schoolgebouw

Van der Kest Wittensstraat 3

P.D. van Antwerpen

Inleveren asbestplaten

Monsterseweg 131

Informatie over aangemelde bouwplannen en aangevraagde bouwvergunningen kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Op deze afdeling liggen ook gedurende zes weken de verleende bouwvergunningen ter inzage. Binnen deze periode kunnen belanghebbenden tegen deze besluiten schriftelijk gemotiveerd bezwaar maken door het indienen van een bezwaar schrift. Het bezwaarschrift moet worden gezonden aan het College van burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande. In de linkerbovenhoek van de enveloppe moet de aanduiding 'bezwaarschrift Awb' zijn vermeld.

Wet milieubeheer

Melding

Burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 8.40 van de Wet milieubeheer bekend, dat zij een melding hebben ontvangen van VOF J.J.M. Groenewegen en Zn. voor het in werking hebben van een glastuinbouwbedrijf op het adres Alsemgeestlaan 12/14.

Op bovenvermeld bedrijf is het 'Besluit tuinbouwbedrijven met bedekte teelt milieubeheer' (AMvB glastuinbouw) van toepassing. Dit houdt in dat voor dit bedrijf geen vergunning als bedoeld in de Wet milieubeheer is vereist, maar dat de algemene regels van genoemd Besluit moeten worden nageleefd.

De melding ligt vanaf de datum van publicatie gedurende 2 weken tijdens kantooruren op het stadhuis, afdeling Bouwen en Milieu (kamer 112) ter inzage.

Afvalwijzer

Gemeentewerf

Fultonstraat 3

Openingstijden: maandag van 13.00 tot 15.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur.

Informatie: 416286

Recycling

Hoflaan 28

Openingstijden: donderdag van 19.00 tot 20.00 uur (alleen brengen, geen verkoop), vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Informatie: 418105

Recycling

Recycling 's-Gravenzande stimuleert door inzameling en verkoop het hergebruik van in goede staat verkerende huisraad. De opbrengst komt jaarlijks ten goede aan tientallen projecten in derdewereldlanden en landen in Oost-Europa. Meubilair, huishoudelijke apparaten, kleding en gereedschap kunt u brengen naar de Recycling, het liefst op donderdag of zaterdag (zie openingstijden).

Groen of grijs?

Volgende week (14 tot en met 18 mei) worden de groene minicontainers geleegd.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is al het huishoudelijk afval dat niet past of hoort in een minicontainer. Voorbeelden: bedden, spiralen, grof tuinafval en tuinmeubelen.

U kunt grof huisvuil op drie manieren kwijt:

* U kunt het zelf wegbrengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden).

* Het wordt gratis op afroep bij u opgehaald. U kunt hiervoor de speciale Grof vuillijn bellen: 421906. Er wordt dan met u een afspraak gemaakt wanneer het wordt opgehaald; dit is afhankelijk van het soort grof vuil.

* Wilt u tussentijds van uw grof vuil af, dan kost dat f 75,--. Dit bedrag moet vooraf betaald worden aan de kassa van de gemeentewerf. Daarna wordt het grof vuil bij u opgehaald.

Grof huisvuil dient zoveel mogelijk gescheiden te worden aangeleverd. Grof tuinafval ontdoen van wortels en grond.

Puin

Voor puin geldt een andere regeling dan normaal grof huisvuil. U kunt het brengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden). De eerste m³ is gratis, voor meer betaalt u f 25,-- per m³.

Let op: het puin moet schoon zijn, dus niet vervuild met grond, eterniet e.d.

Chemisch afval

U kunt met chemisch afval terecht bij de gemeentewerf (zie openingstijden) of bij de chemokar die enkele keren per jaar door de gemeente rijdt. De komst van de chemokar wordt altijd apart aangekondigd op deze pagina.

Asbest

Particulieren kunnen asbest gratis afgeven bij de gemeentewerf. U dient hiervoor minimaal 5 werkdagen van tevoren een vergunning aan te vragen in het stadhuis. Het asbest moet verpakt zijn in doorzichtig, niet-luchtdoorlatend materiaal, zoals dik plastic. Dit is te koop bij tuinbouwtoeleveranciers. Asbest platen moeten per stuk zijn verpakt en mogen niet worden gebroken.

Oud papier

Oud papier kunt u de komende dagen inleveren bij de volgende scholen:
* Prins Willem-Alexanderschool, container op parkeerterrein Albert Heijn, op vrijdag 11 mei van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag 12 mei van 10.00 tot 12.00 uur;

* De Driekleur, gebouw Wilhelmina, Van de Kasteelestraat 75 op dinsdag 15 mei van 15.00 tot 18.00 uur;

* Eikenhorst, Jade 3 op schooldagen tot 16.00 uur, woensdag tot 12.00 uur (in bundels/doosjes bij fietsenberging);
* De Zandhorst, gebouw Ds. Van Geest, Naaldwijkseweg 28 op schooldagen tussen 8.15 en 15.30 uur, op woensdag van 8.15 tot 12.15 uur (niet na schooltijd).

Verder kunt u oud papier kwijt bij:

* de papiercontainer van de beide voetbalverenigingen op het Julianasportpark, ingang Wattstraat;

* de papiercontainer bij de milieu-eilanden;
* de gemeentewerf in de Fultonstraat (zie openingstijden).