Gemeente Geldrop


Internet-publicatie, 7 mei 2001
Publicatie Geldrop Actueel, 9 mei 2001

Uniek voor Brabant
ZEER STIL ASFALT OP DE MIERLOSEWEG

Op zondag 6 mei werd, bij wijze van proef, een gedeelte van de Mierloseweg geasfalteerd met een nieuw soort asfalt. Dit nieuwe asfalt, Zeer Stil Asfalt (ZSA), heeft een zeer geluidsreducerend werking. Omdat op de Mierloseweg nog de deklaag ontbrak is hier, vanaf het kruispunt met de Grote Bos tot aan het Tweka gebouw, het nieuwe asfalt gelegd. Geldrop heeft hiermee de primeur voor Brabant.

Om het verkeerslawaai terug te dringen, is jaren geleden gestart met de ontwikkeling van tweelaagse ZOAB-constructies. Het nadeel hiervan is dat de aanlegkosten heel hoog zijn. Voor deze dikke constructie zijn namelijk speciale voorzieningen voor waterafvoer noodzakelijk. Daarom heeft de firma KWS nu een nieuw soort asfalt ontwikkeld, dat een geluidsreductie oplevert van minimaal 50% bij een rijsnelheid van 50 km per uur.

ZSA
ZSA bestaat uit groevemateriaal, brekerzand en een speciaal ontwikkeld SBS-gemodificeerd bindmiddel. Het wordt verwerkt in een laagdikte van 25 mm. Daardoor hoeft er geen speciaal afwateringssysteem aan de zijkanten van de verharding aangebracht te worden. Het geluidsreducerend karakter van ZSA komt overeen met tweelaagse ZOAB. Daarmee houdt de gelijkenis op. De korrelopbouw is anders en er wordt een bijzonder bindmiddel gebruikt om de duurzaamheid te waarborgen.

UITBREIDING
De asfaltlaag op de Mierloseweg wordt aangelegd bij wijze van proef. De komende tijd zal het wegdeel gemonitord worden door de MDRE. Bij positief resultaat wordt het stille asfalt mogelijk op meerdere plekken in Geldrop aangebracht. Een optie hiervoor is het Bogardeind, dat in een later stadium gereconstrueerd zal worden.