Zie ook de rectificatie op dit bericht.
Persbericht

Rechter keurt monopoliepositie Circuit Park Zandvoort af

Rechter oordeelt nieuwe regime Circuit Park Zandvoort volstrekt onbillijk en onredelijk en verwijst partijen naar onderhandelingen op 17 mei aanstaande.

In tegenstelling tot hetgeen vermeld staat in het persbericht, dat door Circuit Park Zandvoort op 4 mei 2001 is verspreid, heeft de rechter de eerste eis toegekend en de tweede eis afgewezen. De kosten van het geding werden dan ook verdeeld. Circuit Park Zandvoort vertelt daarmee een halve waarheid.

Waar gaat het nou allemaal om: de macht, wie is de baas op Circuit Park Zandvoort? Directeur Hans Ernst wilde hierin duidelijkheid en spande een kort geding aan tegen de Nederlandse Autorensport Vereniging (NAV), de organisatie die de Nederlandse Kampioenschappen autoracen organiseert.

De NAV organiseert met een organisatielicentie van de KNAF jaarlijks een tiental evenementen op het Zandvoortse Circuit, onderverdeeld in voor Circuit Park Zandvoort lucratieve A-evenementen (toeschouwers, reclame, promotie) en verliesgevende zogenaamde Clubevenementen (geen toeschouwers en promotie). A-evenementen zijn races met prestige voor de (semi)professionals, Clubevenementen zijn voor de goede amateurs, voor wie deelnemen vaak belangrijker is dan winnen.

Het circuit, meende gesteund door het verkrijgen van een eigen organisatielicentie van de KNAF, meende eenzijdig een nieuw regime te moeten afkondigen. Met ingang van 2001 moet de NAV fors betalen voor de huur van het circuit voor Clubevenementen en maakt daarmee direct forse verliezen. Vervolgens wil Circuit Park Zandvoort het circuit niet verhuren voor de A- evenementen (en ontneemt daarmee de NAV de gelegenheid om de verliezen van de Club evenementen te compenseren). De NAV mag op A-evenementen slechts delen in het inschrijfgeld van de coureurs. De winsten zijn dan voor het Circuit en niet voor de NAV en haar leden. De NAV wordt door deze monopolistische aanpak fors benadeeld, zodanig zelfs dat de breedtesport en onafhankelijke autosport in gevaar komt.

Het Circuit Park Zandvoort spande het kort geding aan om over deze situatie in het gelijk te worden gesteld. De rechter oordeelde echter anders: vanwege de wel zeer korte tijd voor de races van 5/6 mei 2001 kende de rechter de eerste eis toe om op basis van de verdeelsleutel uit het verleden af te rekenen.

De belangrijkste eis om voor de resterende A-evenementen van 2001 dezelfde verdeelsleutel toe te kennen wees de rechter volstrekt af en verweet het circuit monopolistisch, onbillijk en onredelijk gedrag. Hij wees in dat verband de partijen terug naar de onderhandelingstafel. De onderhandelingen tussen de Nederlandse Autorensport Vereniging en het Circuit Park Zandvoort staan gepland op 17 mei.

Leiden, 7 mei 2001