Gemeente Enschede

Extra bedrag van 6 ton ten goede aan armoedebestrijding en kwetsbare groepen
Enschede, 7 mei 2001

College B&W doet gemeenteraad concrete bestedingsvoorstellen Extra injectie voor goed lopende projecten

Een zevental projecten op het gebied van armoedebestrijding en kwetsbare groepen kan, als de gemeenteraad positief beslist, rekenen op een extra financiële injectie. Het gaat hier om een eenmalige bijdrage in 2001.Bij het afsluiten van de jaarrekening over 2000 bleek dat er in de reserve bijzondere bijstand nog ongeveer f 600.000,- gulden (EUR 272.268,12) te besteden is. Vandaar dat het college een bestedingvoorstel doet voor de volgende projecten:

Criemproject, onderdeel: schuldhulpverlening aan jongeren Dit project richt zich op schuldhulpverlening bij jongeren. Door het grote succes van het project (meer dan 100 jongeren nemen deel) is een wachtlijst ontstaan. Een injectie van ong. f 85.000,- (EUR 38.571,32) is nodig om het succesvolle traject de mogelijkheid te bieden de wachtlijst weg te werken en door te laten gaan tot 2002.

Vangnet Zorg
Dit project richt zich op mensen die bijv. door het veroorzaken van overlast, het mijden van hulp en het vertonen van een complexe problematiek buiten elke vorm van hulpverlening vallen. Met als gevolg dat de situatie vaak verergert. Het project kent een goed functionerend Meld-en Adviespunt, waarin partijen als gemeente, GGD, Mediant, Tactus, SMD, politie en woningbouwverenigingen samen werken. Voorgesteld wordt om een met een injectie van f 95.000,- (EUR 43.109,12) de werkzaamheden voor 2001 te garanderen.

Ama-project:
Ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers) genieten in de Nederlandse wetgeving tot hun 18e jaar bescherming en opvang. Daarna dienen zij zich zelfstandig te huisvesten en op eigen benen te staan. In de praktijk blijkt dit moeilijk te zijn voor deze jonge mensen. Vandaar dat de Gemeente Enschede in een samenwerkingsverband met Jarabee, St. Vluchtelingenwerk en St. Maatschappelijke Dienstverlening het hulp- en dienstverleningsaanbod voor deze doelgroep verbetert. Een extra injectie van f 125.000,- (EUR 56.722,53) zorgt voor overbrugging van dit goed lopende project in 2001.

Maatjesproject VOC-tandem:
Dit vrijwilligersproject is als proefproject gericht op het doorbreken van maatschappelijk isolement bij mensen die om wat voor reden dan ook buiten de maatschappij dreigen te vallen. Dit gebeurt d.m.v. zogenaamd vrijwillig maatjescontact. Daarbij stimuleert het project ook de samenwerking tussen de hulpverleningsinstanties en de vrijwilligersorganisaties onderling Een injectie van max. f 65.000,- (EUR 29.497,71) betekent continuering voor dit succesvolle project voor 2001.

Sociale vitalisering Pathmos:
Het verbeteren van de sociaal-economische positie van de wijk Pathmos vraagt om een extra investering van f 50.000,- (EUR 22.689,01). Dit geld wordt gestort in een `voorzieningenfonds' dat wordt benut als de reguliere zorgcapaciteit bij instellingen niet meer voldoende blijkt te zijn. Het project kent namelijk een zeer individuele benadering (sociaal activeringsplan op maat) en dat kan een groter beroep op die zorginstellingen betekenen. Blijkt na afloop van het project het fonds niet te zijn benut, dan stort de gemeente het bedrag weer terug in de reserve bijzondere bijstand.

Zaak Boswinkel:
Betrokkenen van de zedenzaak Boswinkel zijn zoveel mogelijk ontzien op het moment van het vonnis, door inschakeling van extra vertrouwenspersonen. De kosten hiervoor bedragen naar schatting ong. f 30.000,- (EUR 13.613,41).

RIO - indicatie-adviseurs:
Indicatie-adviseurs van het RIO (Regionaal Indicatie Orgaan) brengen d.m.v. huisbezoeken zorgvragen in beeld. Hier gaat het bijvoorbeeld om een indicatiestelling voor Verpleging en Verzorging en Thuiszorg. Het aantal indicatie-adviezen vertoont een stijgende lijn. Om wachtlijsten in te korten en achterstanden in te lopen, stelt het college voor een extra injectie van f 100.000,- (EUR 45.378,02) te bewerkstelligen.



naar boven