Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - K A M E R F R A C T I E

Brussel, 7 mei 2001

Vanaf 1 juli: sociale bijstand voor mensen zonder papieren



Het bezoek van parlementairen uit verschillende politieke fracties aan de Regularisatiecommissie heeft alleszins één ding duidelijk gemaakt: de einddatum van 30 juni kan onmogelijk worden gehaald (nog 15.000 dossiers te behandelen op het secretariaat).

Nochtans was het minister Duquesne die deze einddatum voorop stelde en hij blijft verklaren dat het voor hem zo blijft.

De mensen zonder papieren zitten nu al lang genoeg in de onzekerheid. Zij zijn er tenslotte wel in geslaagd om op enkele weken hun dossier samen te stellen. Ze hebben het risico genomen om boven water te komen, zich bekend te maken, maar overleven ondertussen zonder enige sociale steun.

De einddatum van 30 juni was de deadline waaraan ze zich hebben vastgeklampt (dan zou de beslissing vallen). Maar slechts een kleine minderheid zal een uitspraak hebben.

Onder de aanvragers zijn er ongeveer 3.000 mensen die ernstig ziek zijn.

De Agalev-fractie vraagt dat - als de datum van 30 juni wordt overschreden - sociale bijstand wordt verleend aan alle aanvragers. De regering is haar woord niet kunnen nakomen; daar moet wat tegenover staan.

De Agalev-fractie stelt voor dat mensen zonder papieren die nog steeds geen beslissing kregen, in hun dossier recht krijgen op OCMW-steun vanaf 1 juli, de datum die de regering zelf vooropstelde als einddatum waarop alle indieners een antwoord zouden krijgen.

Kristien Grauwels, Agalev-volksvertegenwoordiger,
Annemie Descheemaeker, Agalev-volksvertegenwoordiger