Rijksuniversiteit Groningen

24 apr 2001

Persinformatie-logo

Nummer 50 24 april 2001

Periode 3 t/m 9 mei
Voorschrijven en gebruik van inhalator kan optimaler ONDERZOEK
Ziekenhuizen kiezen naar eigen inzicht uit geneesmiddelen-aanbod Proces van poeder tot pellet exact beschreven
Voorschrijven en gebruik van inhalator kan optimaler PET-scanner helpt uitzaaiingen op te sporen
AGENDA

Plant socialer dan gedacht

Voorschrijven en gebruik van inhalator kan optimaler

Voor veel patiënten met luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD, is de droogpoederinhalator een veel gebruikte en effectieve methode om geneesmiddelen te inhaleren. Maar farmacochemicus drs. Hans de Koning stelt vast dat ondanks dat de technologie van de huidige inhalatoren redelijk goed is, er aan het voorschrijven en het gebruik nog het nodige te verbeteren valt. De Koning promoveert op 7 mei 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De promovendus bracht in kaart welke overwegingen artsen en apothekers maken bij hun keuze voor het type droogpoederinhalator. Zij blijken veelal uit gewoonte een bepaalde inhalator voor te schrijven. Hun kennis over de technische aspecten van inhalatoren is in veel gevallen niet optimaal. Terwijl er tussen de inhalatoren onderling grote verschillen zijn in de hoeveelheid poederdeeltjes die in de luchtwegen worden afgegeven. Een patiënt kan daarom ook niet zomaar van inhalator wisselen. Alleen wanneer de arts of de apotheker goed op de hoogte is, kan de patiënt een gedegen inhalatie-instructie krijgen. Niet alleen over het juiste gebruik van de inhalator, maar ook in het belang van therapietrouw. Want uit het onderzoek van De Koning blijkt dat slechts de helft van de chronische patiënten bij het dagelijks gebruik de instructies nauwkeurig opvolgt. De werking van een inhalator hangt onder meer af van de inhalatiekracht die een patiënt kan opwekken. Volgens de promovendus is dit voor de meeste patiënten geen probleem en hebben zelfs patiënten met een zeer slechte longfunctie nog genoeg inhalatiekracht om voldoende geneesmiddel in de longen te krijgen. Bovendien, zo ontdekte De Koning, heeft het gebruik van een inhalator zelfs een spiertrainingseffect. Patiënten ontwikkelen namelijk op den duur een betere inhalatiekracht. Concluderend stelt De Koning dat wanneer artsen en apothekers beter op de hoogte zouden zijn van de werking van de verschillende inhalatoren, zij een weloverwogen keuze kunnen maken voor het type inhalator en de patiënt ook een betere inhalatie-instructie kunnen geven. Een goede instructie draagt bij aan een betere inhalatie en meer therapietrouw bij de patiënt. De Koning is momenteel bezig met een vervolgonderzoek om een nieuwe inhalator te ontwikkelen. /ImK

De Koning (Alphen aan de Rijn, 1970) studeerde farmacochemie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de werkgroepen Farmaceutische technologie en biofarmacie, Praktische farmacie en Chemometrie van de afdeling Farmacie van de RUG en de afdeling Longziekten van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek viel onder de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Zijn onderzoek is medegefinancierd door Sofotec, AstraZeneca BV en Stichting Doelmatige Farmaceutische Zorg Drenthe / Hanzeland (DFZ). De Koning is momenteel postdoc bij de vakgroep Farmaceutische technologie en biofarmacie.

Meer informatie over deze promotie

Onderzoek

Promotie

Ziekenhuizen kiezen naar eigen inzicht uit geneesmiddelen-aanbod

Over deze promotie is een apart persbericht verschenen op 23 april.

Datum en tijd

vrijdag 4 mei 2001, 14.15 uur

Promovendus

R. Fijn, tel. (050)363 32 61, fax (050)363 27 72, e-mail: r.fijn@farm.rug.nl (werk)

Proefschrift

Managing rational pharmacotherapy in hospitals: what about drug formularies and pharmacotherapeutic guidelines?

Promotores

prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg en prof.dr. J.R.B.J. Brouwers

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen