Waterschap Zuiderzeeland


01-17
Lelystad,4 mei 2001-05-02

Waterschap Zuiderzeeland verbetert de waterwaterkwaliteit Oostrand Noordoostpolder.

Waterschap Zuiderzeeland start op 7 mei met de bouw van een inlaatwerk voor de verbetering van de waterkwaliteit in de Oostrand van de Noordoostpolder ten noorden van Blokzijl. Het nieuwe inlaatwerk wordt geplaatst in de Vollenhoverkanaaldijk ter plaatse van de Blokzijlerweg/ Kanaalweg. De werkzaamheden zullen ongeveer 2 maanden in beslag nemen. Het nieuwe inlaatwerk maakt deel uit van het doorspoelplan Marknesse, een onderdeel van het Masterplan Oostrand Noordoostpolder. Door het inlaten van kwalitatief goed water vanuit het Vollenhoverkanaal zal een aanzienlijke verbetering van de waterkwaliteit worden behaald in de Baarlose tocht, Steenwijkertocht, Marknesservaart en Kalenbergertocht. Het Chloride- gehalte in het water zal aanzienlijk dalen en het ingelaten water zal ook van positieve invloed zijn op het ijzergehalte in genoemde watergangen. Voor de akkerbouw kan een betere kwaliteit van water zorgen voor een mogelijkheid tot verbreding van het bouwplan. In de fruitteeltgebieden kan het verbeterde aangevoerde water gebruikt worden voor de nachtvorstbestrijding, droogteberegening en druppelirrigatie (fertigatie).

In het Vollenhoverkanaal, op de plaats waar het inlaatwerk wordt gemaakt, zal voor de veiligheid, voorafgaand aan de graafwerkzaamheden een damwand worden geheid. Daarna wordt de doorlaat gegraven in de dijk en kan de werkvloer worden aangebracht. Op deze werkvloer zal de prefab inlaat(duiker) die bestaat uit 32 aan een gekoppelde elementen ter grootte van 2.10 m. breed x 1.40 m. hoog en met een totale lengte van 41 meter worden geplaatst. Het nieuwe inlaatwerk is in staat maximaal 1 kubieke meter water per seconde vanuit het Vollenhoverkanaal in het Oostrandgebied van de Noordoostpolder in te laten.

De bediening voor het afsluiten en het regelen van de hoeveelheid in te laten water gebeurt door middel van een automatische schuif. De totale kosten voor de waterinlaat bedragen ca. f. 650.000,00 inclusief BTW.