Erasmus Universiteit Rotterdam

8 mei 2001

Twee activiteiten in het kader van Rotterdam 2001

Expositie TOPPEN en project De Geheime Stad van start

Op 8 mei 2001 gaat in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling TOPPEN, met louter hoogtepunten uit de grafiekcollectie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, open voor het publiek. Dr. H.J. van der Molen, voorzitter van het College van Bestuur, verricht om 16.30 uur de opening. In aansluiting daarop is de presentatie van het Rotterdam 2001-project De Geheime Stad. Vanaf 17.00 uur tot ongeveer 18.00 uur vindt een rondgang plaats op het complex Woudestein langs openbare, maar wellicht onbekende kunst op de universiteit.

De expositie TOPPEN past bij Going Dutch, een van de manifestaties van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad Van Europa. Going Dutch beoogt kunst uit bedrijfscollecties toegankelijk te maken voor een groter publiek. Dit gebeurt door het aanbrengen van een vergroting van een kunstwerk uit de collectie aan de gevel van het bedrijfspand. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam participeert daarin. Een werk van Alexander Calder - Tank Traps - siert de gevel van een van de gebouwen van het complex Woudestein langs de Abram van Rijckevorselweg.

De universiteit gaat echter nog wat verder met het tonen van haar kunst aan de Rotterdammers en andere belangstellenden. Uit haar in de voorliggende 40 jaar opgebouwde collectie van hedendaagse grafiek heeft zij een keuze gemaakt uit werk van internationaal bekende kunstenaars. Te zien is onder meer werk van Picasso, Penck, Christo, Warhol, Bacon en Vasarely.

Aansluitend op de openingshandeling wordt het Rotterdam 2001-project "De Geheime Stad" gepresenteerd. Vanaf 17.00 uur tot ongeveer 18.00 uur vindt een rondgang plaats op het complex Woudestein langs openbare, maar wellicht onbekende kunst op de universiteit. Het publiek wandelt langs kunstwerken van onder andere Hans Petri en Karel Appel. Studenten en medewerkers van de EUR hebben zich door deze bijzondere "geheime"- locaties laten inspireren bij het maken van muziek, zang, dans en toneel; deze korte composities en choreografieën worden ter plekke vertoond en ten gehore gebracht.

Deze voorstelling is georganiseerd door Erasmus Cultuur en de Stichting Het Vermoeden; medewerking wordt verleend door Chanteur, Majeur, Erasmus Dance Company en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam.

Noot voor de pers

De expositie duurt tot 10 september en is op werkdagen toegankelijk van 10.30-16.30 uur in de Bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de Burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam-Kralingen Opening expositie / project De Geheime Stad dinsdag 8 mei 2001 Tijd: 16.30 uur
Locatie: Woudestein, Bibliotheek
Info: Dick Onderwater, tel (010) 408 1773,
e-mail onderwater@oos.eur.nl