Perskamer

Bedplassen in kindertehuizen vaker en ernstiger

TNO

8 mei 2001

Ruim een kwart (26,4%) van de kinderen in kindertehuizen plast in bed. Tweederde van de bedplassende kinderen plaste minstens twee keer per week in bed. Dit wordt internationaal als een ernstige vorm van bedplassen beschouwd. Dit blijkt uit een inventariserend onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid bij alle kinderen uit twee kindertehuizen. Uit ander onderzoek was al bekend dat kinderen die niet zindelijk zijn, dat vaak zo erg vinden, dat het hen belemmert in het oplossen van hun andere problemen. In de algemene bevolking komt bedplassen voor bij ongeveer 9% van de kinderen ouder dan vijf jaar. 0,5-2% van de volwassenen plast nog in bed.

Bedplassen door kinderen als heel erg ervaren
Bij éénderde van de bedplassende kinderen in de kindertehuizen was nog niets gedaan om hen droog te krijgen. De helft van de kinderen werd `s nachts opgenomen om te plassen. De meest effectieve manier om droog te slapen, een training met een plaswekker, werd niet gebruikt in de kindertehuizen. De leiding van de kindertehuizen gaf als reden voor de geringe inspanning om het bedplassen te verhelpen, dat de kinderen vaak veel andere en ernstiger problemen hebben. Die problemen krijgen van de leiding prioriteit. Uit eerder onderzoek is echter bekend dat, na scheiding en ruzie tussen de ouders, bedplassen door kinderen als een van de meest erge levensgebeurtenissen wordt beschouwd en dat het droog slapen leidt tot vermindering van de psychosociale problemen.

"Droge" kinderen komen beter aan hun andere problemen toe TNO Preventie en Gezondheid en het Kennis Centrum Bedplassen willen meer aandacht besteden aan de begeleiding en behandeling van kinderen in de kindertehuizen. Bedplassende kinderen die droog worden, houden dan meer energie over om aan hun overige problemen te besteden. Er zijn voldoende mogelijkheden om kinderen droog te krijgen zoals bij voorbeeld met een plaswekker en bepaalde geneesmiddelen.

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft