CAO-overleg strandt opnieuw: acties in ziekenhuizen

LAD-bericht van 8 mei 2001

Na een aantal pogingen overeenstemming te bereiken over de CAO Ziekenhuizen, zijn op 7 mei de onderhandelingen opnieuw mislukt. Partijen kunnen het niet eens worden over de aanpassing van de primaire arbeidsvoorwaarden van het ziekenhuispersoneel. Door het verstrijken van het ultimatum dat de werknemersorganisaties NVZ stelden, zijn inmiddels diverse estafetteacties in de ziekenhuizen gestart. Ter vergroting van de druk op de NVZ alsnog tegemoet te komen aan de looneis van de werknemersorganisaties waaronder FHZ/LAD.

NVZ vereniging van ziekenhuizen startte de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Ziekenhuizen met een voorstel tot verplichte collectieve uitbreiding van de werkweek naar 38 uur. In ruil voor een salarisverhoging van 3,5% (over 15 maanden!) en een eindejaarsuitkering van 8% eiste de NVZ uitbreiding van de arbeidsduur naar 38 uur per week. Samen met andere voorstellen tot verslechtering onbespreekbaar volgens de werknemersorganisaties. Daarop stapte NVZ op 5 april uit de onderhandelingen.

Ultimatum gesteld
Dit liet de werknemersorganisaties geen andere keus. Tijdens regionale ledenraadplegingen en een landelijke bijeenkomst van kaderleden op dinsdag 24 april werd duidelijk dat het ziekenhuispersoneel niet wilde toegeven aan deze starre houding van hun werkgever. Onder het motto "Niet langer werken, wel beter belonen!" werd besloten de NVZ een ultimatum te stellen. Indien de NVZ zich niet bereid toonde deze harde eis los te laten, zou het ziekenhuispersoneel worden opgeroepen tot het voeren van acties.

Standpunt is duidelijk
In een poging deze acties te voorkomen deed NVZ een voorstel de onderhandelingen begin mei te heropenen. Na een teleurstellend eerste overleg waarbij de NVZ nog steeds niet bereid was aan het ultimatum tegemoet te komen, werden besloten het oriënterend overleg op vrijdag 4 mei te hervatten. Zolang er geen sprake was van een akkoord, gingen de voorbereidingen van acties in de ziekenhuizen gewoon door. De werknemersorganisaties willen de problematiek van de wachtlijsten en de personeelstekorten van de ziekenhuizen aanpakken door het werken in de ziekenhuizen aantrekkelijker te maken. Door een goed sociaal beleid en betere arbeidsvoorwaarden ter bevordering van de instroom van personeel en vermindering van het personeelsverloop, het ziekteverzuim en de instroom in de WAO.

Ultimatum verstreken
Na een heel weekend onderhandelen kwamen de onderhandelaars helaas tot de conclusie dat NVZ zich nog steeds niet bereid toont tegemoet te komen aan het ultimatum van de werknemersorganisaties. De eis alleen te willen onderhandelen op basis van een 38-urige werkweek heeft NVZ inmiddels wel losgelaten.
De gezamenlijke werknemersorganisaties hebben echter een duidelijk standpunt ingenomen over de verandering van de primaire arbeidsvoorwaarden: een looneis van 4% voor 12 maanden en ophoging van de eindejaarsuitkering met 2,4%. Zij zien het finale loonbod van de werkgevers gekoppeld aan een tweejarige CAO echter als volstrekt onvoldoende en vinden het voorstel onvoldoende voor het ziekenhuispersoneel. De werknemersorganisaties hebben hun leden daarom na het afbreken van de onderhandelingen definitief opgeroepen de geplande acties te laten doorgaan.

Standpunt LAD-leden ag(n)io's
De LAD-leden in deze sector ontvingen een oproep om achter deze acties te gaan staan. Daarbij kregen de medisch specialisten in de ziekenhuizen een andere boodschap dan de assistent-geneeskundigen voor wie de CAO Ziekenhuizen geldt totdat volgens afspraak de AMS binnen een jaar na inwerkingtreding ook voor de ag(n)io's geldt. De verslechteringen die de werkgevers in petto hebben treffen hen dus ook. De LAD heeft de assistent-geneeskundigen opgeroepen tot een actieve inzet bij de acties die helaas nodig zijn om de NVZ op andere gedachten te brengen.

Positie medisch specialisten
De positie van de medisch specialisten is een andere vanwege de overeenstemming tussen LAD en NVZ over de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in algemene ziekenhuizen. Aangezien er geen geschil bestaat over de arbeidsvoorwaarden van de medisch specialisten heeft de LAD hen alleen opgeroepen de collega's in de ziekenhuizen waar mogelijk te ondersteunen. Ook kunnen zij desgewenst intermediair zijn naar de medische staf.

Acties volgens het boekje
Bij het voeren van acties is het essentieel dat de patiëntenzorg niet in gevaar komt. Uiteraard is enige hinder voor patiënten niet uit te sluiten. Daarnaast is overleg en afstemming met en binnen de medische staf noodzakelijk, evenals informatie aan de directie en aan patiënten. Bovendien moeten acties voldoen aan zorgvuldigheidseisen die in het verleden door de rechter zijn goedgekeurd. De uitgangspunten en regels voor het voeren van acties staan in het "Actiedraaiboek CAO Ziekenhuizen".