Ondersteunende horeca aan regels gebonden
Op 8 mei heeft het college de beleidsnotitie 'Ondersteunende horeca'
vastgesteld. De notitie is mede op verzoek van de Nijmeegse horeca tot
stand gekomen. Om de ondersteunende horeca te reguleren zijn criteria
opgesteld. Deze regels gelden onder andere voor openingstijden en
omvang.
Van ondersteunende horeca is sprake wanneer men in een zaak die geen
hoofdbestemming horeca heeft iets kan consumeren en daarvoor moet
betalen. Het gaat hierbij met name om horeca bij detailhandel en de
functie bijzondere en recreatieve doeleinden. Dit zijn koffiehoeken in
winkels, horeca-voorzieningen in openbare gebouwen zoals musea of
theaters, maar ook kantines in sporthallen of bij sportvelden.
Voorkomen moet worden dat dit soort horeca-voorzieningen te uitgebreid
wordt en daardoor de gewone horecabedrijven oneerlijke concurrentie
aandoet. Daar staat tegenover dat het beperkt toestaan van
ondersteunende horeca wenselijk is:
* De samenleving staat niet stil: trends en ontwikkelingen nopen tot
aanpassing. Zo is er een trend van schaalvergroting van winkels
waar te nemen. Om de klant te binden is attractiviteit en
gastvrijheid voor ondernemers belangrijk. Sommige ondernemers
vinden het daarom wenselijk een koffiehoekje in de winkel te
openen om de klant vast te houden.
* In bepaalde gevallen is ondersteunende horeca moeilijk weg te
denken. Voor musea, ziekenhuizen en sportaccommodaties is horeca
onlosmakelijk verbonden met de hoofdfunctie.
* Bij de food-detailhandel is er een directe relatie tussen wat
gekocht wordt en geproefd kan worden.
Doel van de beleidsnotitie is het verschijnsel ondersteunende horeca
te reguleren. Om beperkte groei van ondersteunende horeca mogelijk te
maken zullen de volgende stappen worden genomen:
* Allereerst wordt het verschijnsel ondersteunende horeca
afgebakend. Er worden criteria gegeven waaraan moet worden voldaan
om als ondersteunende horeca behandeld te worden. Zo moeten de
activiteiten altijd ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit. De
openingstijden moeten aangepast zijn aan de openingstijden van de
hoofdactiviteit. De toegang van de horeca-voorziening is
uitsluitend via de hoofdactiviteit.
* Vervolgens worden nieuwe beleidslijnen gepresenteerd. Uitgangspunt
daarbij is dat beperkte groei van het fenomeen ondersteunende
horeca mogelijk moet zijn. Er worden per onderscheiden categorie
regels met betrekking tot de omvang gesteld. Deze regels zullen
vervolgens hun plaats krijgen in bestemmingsplannen. Voorbeeld van
gestelde regels bij de categorie food-detailhandel in de
binnenstad:
- Van het totale oppervlak van het bedrijf mag maximaal 20 m2 en
niet meer dan 25% van het totale verkoopvloeroppervlak aan
ondersteunende horeca worden besteed;
- Per bouwblok aan een straatzijde is maximaal 1 bedrijf met
ondersteunende horeca toegestaan.
De beleidsnotitie is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met
vertegenwoordigers van de georganiseerde horeca-ondernemers, VBO,
centrummanagement, de Kamer van Koophandel, Bureau Eerlijke
Mededinging, Lux en andere direct betrokkenen.
De notitie is nu vrijgegeven voor inspraak en ligt vier weken ter
inzage in het Open Huis.
U kunt de notitie hier ook downloaden als PDF-bestand. (om dit te
bekijken heeft u de Adobe Acrobat Reader nodig)