Van Hulzen pr adviseurs


Koningin Beatrix opent Centrum voor Kunst en Cultuur

Zoetermeer, 3 april 2001 - Koningin Beatrix opent dinsdag 8 mei het nieuwe Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in Zoetermeer. Ook de Staatssecretaris van Cultuur, de heer Van der Ploeg, woont de officiële opening bij.

Het CKC, naar een ontwerp van de in 1999 overleden architect Mart van Schijndel, wordt gekenmerkt door een bijzondere architectuur en uitstraling. Het gebouw staat op het snijpunt van de nieuwe stad en de oude dorpskern. Het CKC, met momenteel zon 4.500 leerlingen, biedt cursussen aan in de kunstdisciplines muziek, dans, theater en beeldende kunst, binnenkort uitgebreid met literatuur, audiovisuele kunst, nieuwe media en diverse mengvormen. Het Centrum voor Kunst en Cultuur is sinds januari van dit jaar in gebruik.

De Koningin arriveert op 8 mei om 15.00 uur bij de hoofdingang van het CKC aan de Leidsewallen. De officiële opening vindt plaats in de theaterzaal. Na de openingsceremonie volgt een rondleiding door het gebouw. Koningin Beatrix bezoekt dan Het Atrium, waar een tentoonstelling over het werk van de architect van het gebouw staat opgesteld. Vervolgens gaat de Koningin naar het keramieklokaal en het beeldhouwlokaal, waar cursisten onder leiding van hun docent aan het werk zijn. Ook staat er een kort balletoptreden op het programma. Bij het verlaten van het gebouw, omstreeks 16.30 uur, zal Koningin Beatrix nog attent worden gemaakt op het kunstwerk, dat tegen die tijd op het dak van het CKC is geplaatst. Dit kunstwerk, genaamd De Val, is vervaardigd door beeldend kunstenaar Herman Lamers.

Het nieuwe centrum bestaat uit vier verdiepingen. Er zijn drie balletstudios, een dramastudio, werkplaatsen voor keramiek, schilderen, beeldhouwen, etsen en glasbewerking, en diverse oefenruimtes voor muziek in te vinden. Tevens is er een theaterzaal met 166 zitplaatsen, een auditorium voor films en lezingen, een tentoonstellingsruimte Het Atrium van 200 m_ en een horecagelegenheid. Onder en aan het gebouw gekoppeld is voorzien in de benodigde parkeerplaatsen. De cursisten van het CKC komen niet alleen uit Zoetermeer, maar bijvoorbeeld ook uit Benthuizen, Bleiswijk, Pijnacker, Nootdorp, Berkel en Rodenrijs en zelfs uit Gouda, Rotterdam en Den Haag.

De komst van de Koningin naar Zoetermeer brengt ongetwijfeld veel mensen op de been. Omdat het evenement binnen in het gebouw plaatsvindt, zal het publiek tussen de aankomst en het vertrek van de Koningin kunnen genieten van buitenoptredens van leerlingen van de vier kunstdisciplines, te weten muziek, theater, beeldende kunst en dans.