Politiebericht Friesland: Fryslân 8-05-2001

Drachten: aanrijding met drank op
Maandag omstreeks 12.35 uur trof de politie op de Schwartzenberghlaan een onbeheerd voertuig aan. De auto had een gebroken rechtervoorwiel. Tevens was, volgens omstanders, de auto tegen een aantal paaltjes en voertuigen aangereden. In de Torenstraat werd de verdachte lopend aangetroffen. Zij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de 51-jarige vrouw uit Drachten 640 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Lemmer: diefstal auto
Tussen vrijdag en zaterdag is van de Schokker een blauwe Opel Kadett met het kenteken SJ 18 YG ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoonster van Lemmer.

Leeuwarden: inbraak school
Tussen zondag en maandag is ingebroken in een school aan de Curacaostraat. Ontvreemd zijn drie computers, een radio-cdspeler en een geldbedrag. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondagavond is ingebroken in een woning aan de Groningerstraatweg. Men heeft via de achterkant de woning betreden. Ontvreemd zijn een spelcomputer, een gsm en een honkbalknuppel. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden.

Gorredijk: mishandeling
Maandag omstreeks 15.00 uur liep een 16-jarige inwoner van Gorredijk over de kermis. Op een gegeven moment werd hij, zonder reden, met een vlakke hand in zijn gezicht geslagen en kreeg hij een paar vuistslagen. Toen de inwoner van Gorredijk wegliep, achtervolgde de verdachte hem. Vervolgens gaf de verdachte de jongen nog een schop in de rug, tegen de benen en een klap tegen het achterhoofd. De inwoner van Gorredijk heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Harlingen: gevaarlijke honden
Maandag omstreeks 15.00 uur werd in de Prinses Margrietstraat een kat van een 30-jarige inwoner van Harlingen gebeten door een hond. De kat kon net op tijd bevrijd worden en maakt het naar omstandigheden redelijk. De eigenaar van de kat is naar de politie gegaan. Deze heeft twee honden gevangen: een Rotweiler van een 26-jarige inwoner van Harlingen en een buldog van een 23-jarige inwoner van Harlingen. De honden zijn overgebracht naar een dierenpension. Waarschijnlijk heeft de buldog vrijdag 20 april een kat daadwerkelijk doodgebeten. Tegen de 23-jarige inwoner wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet vasthouden van de honden maandagmiddag, tegen de 26-jarige wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet vasthouden van de hond op de vrijdagmiddag.

Wergea: eigenaar lammetje meldt zich
Naar aanleiding van berichten in de media heeft zich de eigenaar van het lammetje (zie politieberichten van 5 mei (13.00) t/m 6 mei (13.00) gemeld bij de politie. Het betreft een inwoner van Warstiens.

Drachten: poging doodslag
Maandag omstreeks 21.30 uur stond een auto, met daarin een 33-jarige bewoner van Drachten, op de Stationsweg. De politie wist dat de man geen rijbewijs had. Om te voorkomen dat de automobilist weg zou rijden, werd de politiebus schuin voor het voertuig geplaatst. De verdachte sprong echter achter het stuur en startte de motor. Uit voorzorg nam de politieman zijn dienstpistool ter hand. De verdachte reed weg en uit noodweer richtte de politieman het wapen op de bestuurder. Deze reed echter gewoon door en de politieman wist, via het afzetten op de motorkap, aan de zijkant van de auto te komen. Hierna ramde de Drachtster de zijkant van de politiebus en wist met hoge snelheid te ontkomen. Er is geen schot gelost. De verdachte is nog niet aangehouden. De politieman raakte niet gewond, de politiebus heeft schade aan de rechter achterzijde.

Heerenveen: mishandeling
In een horecagelegenheid aan het Burgemeester Kuperusplein ontstond maandag omstreeks 21.30 uur onenigheid. Een groepje personen wilde nog eten, maar daar werd door de 38-jarige onderneemster geen prijs op gesteld. Hierbij sneuvelden een paar flessen wijn. Ook ontstond een vechtpartij over de rekening. De groep is daarop vertrokken naar een horecagelegenheid aan de Lindegracht. Uiteindelijk is de groep aangehouden op het busstation. Twee verdachten kregen een proces-verbaal: een 19-jarige inwoner van Gorredijk en een 15-jarige inwoner van Bontebok.

Harkema; openlijke geweldpleging
Maandagavond omstreeks 21.30 uur werd in een woning aan de Flaekstrjitte een ruit van een woning ingegooid. Nadat de politie met de bewoner had gesproken en weer naar een andere melding ging, kwam om 22.35 uur een nieuw melding van problemen in de straat. De politie heeft hierop gesproken met twee verdachten. Zij stelden hierop niet prijs. Even later werd een 43-jarige inwoner van Drachten in zijn auto aangehouden, een 37-jarige inwoner van Harkema werd in zijn woning aangehouden.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.20 uur werd een 67-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op Achter de Hoven. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.45 uur werd een 45-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden op Achter de Hoven. Zij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272