PERSBERICHT

E-business bureau Explainer DC opent vestiging in Ghana 'de perfecte fusie tussen idealisme en zakendoen'

Amsterdam, 8 mei 2001 - Het Amsterdamse e-business bureau Explainer DC opent op 23 mei a.s. de deuren in Accra, Ghana. Een voor de buitenwereld verrassende keuze naast de San Fransisco's, Londons en andere 'e-mecca's' van deze tijd. Voor Explainer DC is de keuze allesbehalve vreemd en juist weloverwogen en verantwoord. Idealisme en gezond zakendoen in e-business gaan uitstekend samen, en dat is wat het bedrijf in Ghana voor ogen heeft.

'Waarom Ghana?' De meest gestelde vraag aan Stef Heutink en Ronnie Overgoor, CEO's van Explainer DC. De antwoorden liggen op het commerciële en idealistische vlak. Ghana is politiek stabiel, heeft een gunstig economisch klimaat en is klaar voor het internet, hetzij op een aangepast niveau. Economisch gezien al redenen genoeg om niet alleen hard te roepen dat we door het Internet te maken hebben met global economy, maar daar ook naar te handelen. Explainer DC zal op een verantwoorde manier inspringen op de business-opportunities die Ghana biedt. Dat gaat het beste vanuit Ghana zelf, bovenop de eigen cultuur, met behulp van Ghanese professionals. Vandaar dat er gekozen is voor een operationeel kantoor in Accra, de bruisende hoofdstad waar veel multinationals, om deels dezelfde economische redenen, gevestigd zijn.

Idealisme, geen ontwikkelingshulp
Niet alleen economische redenen liggen ten grondslag aan het wellicht eerste Nederlands-Afrikaans e-business bureau. Explainer DC ziet het internet als een mogelijkheid waar ieder land, bedrijf of individu van moeten kunnen profiteren; 'Bridging the digital gap' en het creëren van uitdagende banen voor jonge Ghanezen is daarin een eerste stap. Commercieel ideëel ondernemerschap en het motiveren van jonge professionals die op deze manier de internetbranche in Afrika mede kunnen vormgeven horen daar in de ogen van Explainer DC zeker bij. Naast het uitvoeren van opdrachten ontplooit Explainer DC Ghana Ltd. ook sociale activiteiten. Voorbeeld is een project waarbij leerlingen van een middelbare school in Accra in het kantoor van Explainer DC kennis maken met het internet. Werknemers vanuit Explainer DC Amsterdam zullen via 'training on the job' kennis delen met Ghanese jonge professionals.

President Commissaris van Explainer DC, Hans Wiegel ziet grote mogelijkheden: 'Ja, wij (RvC) vroegen eerst of ze ontwikkelingshulp wilden gaan verlenen, maar het bleek gewoon een verdomd goed businessplan.' Ronnie Overgoor, CEO Explainer DC vult Wiegel aan: 'Een businessplan met een idealistisch tintje; de perfecte fusie tussen idealisme en zakendoen in the global economy.'

Explainer DC Ghana Ltd. is inmiddels hard aan het werk om het initiatief te presenteren aan partners, bedrijven en partijen. Met resultaat: er wordt gesproken met onder andere KLM West-Africa, Ghana Breweries (Heineken) en Ghana Textiles (Vlisco) over initiatie van eerste lokale projecten. In april is er reeds een ontmoeting geweest met de nieuwe president van Ghana John Kufuor en heeft Staatssecretaris Ybema (EZ) met een handelsdelegatie een officieel bezoek gebracht aan het nieuwe kantoor. Woensdag 23 mei aanstaande zullen naast de heer Heldring (Nederlandse Ambassadeur) en een officiële afgevaardigde van de Ghanese regering ook andere hoogwaardigheidsbekleders uit Ghana en Nederland tijdens de opening aanwezig zijn.

Over Explainer DC
Explainer DC is een bureau voor consultancy, creatie en realisatie van e-business concepten. Explainer DC bestaat in Nederland uit ruim 75 professionals, bezit de expertise en visie om business te vertalen naar e-business en werkt voor klanten als Vendex KBB, KPMG, VVD, Bank of Scotland, Stichting SOA Bestrijding, Amsterdam RAI, Autorai.nl, Ministerie van Landbouw en NBLC.

Explainer DC Ghana Ltd. zal eind 2001 bestaan uit circa tien mensen en wordt vooralsnog geleid door General Manager Tjalling Wiarda. Doelstelling is om uiteindelijk ook het management in Ghanese handen over te dragen. Explainer DC Ghana Ltd. moet vanaf begin 2003 winst gaan maken.


---
Noot aan de redactie (