Gemeente Zwolle

Zwolse brandweer wil meer vrouwen Datum uitgave: 08-05-2001 wervingscampagne instroom vrijwillige brandweer van start

Onderwerp :brandweer; Openbare orde en veiligheid

Kom in actie als vrijwilliger in je eigen omgeving. Onder dit motto start de brandweer van Zwolle een wervingscampagne om het vrijwilligerskorps op peil te houden en gelijk meer vrouwen bij de brandweer te krijgen. Zwolle wil graag dat het korps een afspiegeling vormt van de samenleving. Omdat vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn bij de brandweer, is ervoor gekozen de campagne voor een belangrijk deel speciaal op vrouwen te richten.

In de campagne wordt duidelijk gemaakt dat de brandweer vrouwen wat te bieden heeft. Het is uitdagend en afwisselend werk. Het blussen van branden is een belangrijke taak, maar de brandweer biedt ook hulp bij wateroverlast, stormschade, verkeersongevallen en milieucalamiteiten. Brandweerwerk is teamwerk en werken voor de lokale samenleving. In de brandweerkorpsen wordt veel aandacht besteed aan professionalisering, preventie en hulpverlening; taken waaraan vrouwen een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

Kennismaking met de brandweer

Tijdens de campagne kunnen mensen kennis maken met de brandweer. Of je nu huisvrouw bent, IT-consultant of onderwijzeres, iedereen die één twee avonden in de week vrij wil maken, kan vrijwilliger worden bij de brandweer, zo luidt de boodschap van de campagne. Vaste onderdelen van het brandweerwerk zijn opleidingen volgen, oefeningen doen en natuurlijk uitrukken als de pieper gaat. Brandweermensen ontvangen een vaste jaarvergoeding. Daarnaast bestaan er aparte vergoedingen voor oefenuren, opleidingsuren en voor de uren waarin wordt uitgerukt. Door de vergoedingen is het werk bij de vrijwillige brandweer op te vatten als een kleine deeltijdbaan.

Campagneactiviteiten

De campagne begint met een mailing aan alle Zwolse vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Zij ontvangen binnenkort een brief van burgemeester Henk Jan Meijer en brandweercommandant Peter Kappel waarin hen wordt uitgelegd wat werken als vrijwilliger bij de Zwolse brandweer inhoudt. Bij de brief zit een foldertje over brandweervrouwen gevoegd. Op zaterdag 19 mei staat de brandweer van 11.00 - 15.00 uur met een stand in de Diezerstraat. Op dinsdag 22 mei is er een voorlichtingsavond in de brandweerkazerne aan de Harm Smeengekade.Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Om 19.30 uur start de voorlichting, waarna er tot 21.00 uur gelegenheid is om vragen te stellen. Aanmelden vooraf kan bij Riëtte Steen, op telefoonnummer (038-) 498 33 10.
Hier kunnen potentiële vrijwilligers, man of vrouw, ook een aanmeldingsformulier opvragen als zij niet in de gelegenheid zijn om de informatie-avond bij te wonen.

Informatie over de Zwolse brandweer:

De brandweer Zwolle is een brandweer, die (voor de uitruktaak) bestaat uit ongeveer 80 vrijwilligers, waaronder twee vrouwen en 28 beroepsmensen, waarvan er drie vrouw zijn.. Daarnaast is er de afdeling preventie en het stafbureau.
Zwolle beschikt over 3 uitrukposten:

- Harm Smeengekade (Centrum),

- Jan van der Heydenpad (Zuid)

- Prunuspark (Berkum).
In het Centrum bestaat de 1e uitruk (1 blusvoertuig + 1 redvoertuig) uit beroepspersoneel, in de avond-/nachturen en weekeinden aangevuld met 2 vrijwilligers. De posten Zuid (1 blusvoertuig + 1 redvoertuig) en Berkum (1 blusvoertuig) worden volledig bemenst door vrijwilligers.

Wat doet de Zwolse Brandweer:

- blust uiteraard brand.

- verleent hulp bij ongevallen, waarbij mensen en/of dieren zijn betrokken.

- verleent hulp in en op het water.

- bestrijdt ongevallen met gevaarlijke stoffen
- heeft een taak bij de rampbestrijding (denk aan Enschede, waar brandweer Zwolle reeds enkele uren na de ontploffing is ingezet). Kortom:

- de brandweer reageert op elke aanvraag om hulp van de burgers van Zwolle.

Wat zoekt de Zwolse Brandweer?

- Mensen, die als vrijwilliger in een team willen werken.
Wie kunnen vrijwilliger worden?

- Mensen, die tijd en energie willen steken in een soms zware, maar altijd dankbare taak.

- Mensen, met een voldoende technisch inzicht.
- Mensen, met een goede lichamelijke vaardigheid en conditie.
- Mensen tussen de 18 en 35 jaar.

Hoe gaat de aanmelding en selectie?

Er is een aantal stappen. Na elke stap is het mogelijk, dat de beslissing genomen wordt om te stoppen met de procedure. De stappen zijn:

- Invullen van een aanmeldingsformulier.

- Een gesprek met toekomstige collega's uit het korps.
- Deelnemen aan een lichamelijke vaardigheidstest.
- Deelnemen aan een nachtelijke (survival)oefening.
- Medische en psychologische keuring.

- Na het behalen van een goed resultaat, vindt aanstelling plaats. Daarna volgen opleidingen voor het brandweervak.

Wat is nog meer belangrijk?


- Opleidingen en trainingen zijn voor rekening van de brandweer.
- Werk- en uitrukkleding wordt beschikbaar gesteld.
- Vergoedingen voor oefeningen, opleidingen, wachtdiensten, uitrukken.
Bron: afdeling communicatie Datum van 07-05-2001 tot 06-09-2001