Provincie Groningen

Groningen, 8 mei 2001 Persbericht nr. 87

Provincie Groningen komt met handige subsidiewijzer voor kompasprojecten

Kompasgids: subsidiewijzer voor project-financiering in Groningen

De Provincie Groningen introduceert vandaag de Kompasgids Groningen. De gids is een subsidiewijzer voor projectfinanciering in het kader van Kompas voor het Noorden.
De gids is bedoeld voor diverse organisaties en instellingen, waaronder gemeenten, waterschappen en kennisinstellingen, die financiering zoeken voor projecten. De wegwijzer wil een eenvoudig hulpmiddel zijn om snel een beeld te krijgen van de subsidiemogelijkheden die via de Provincie beschikbaar zijn.

Kompas voor het Noorden is een verzameling subsidieprogramma's en financieringsbronnen, elk met hun eigen spelregels en procedures, criteria, subsidiepercentages, doelgroepen, besluitvormingsprocedures, etc.
Het komt vaak voor dat projecten van meerdere financieringsbronnen gebruik kunnen maken. Zowel voor externe partijen als voor interne projectleiders is het veelal lastig om snel een beeld te krijgen van de mogelijke financieringsbronnen. Het Kompasprogramma zelf is daarvoor te globaal van karakter. Het is geen transparant subsidieprogramma met een set eenduidige criteria op basis waarvan projecten eenvoudig kunnen worden getoetst.

Naast het instellen van een Kompasloket waar men met vragen terecht kan heeft de Provincie gezocht naar een simpele methode, waarmee diegenen die financiering zoeken voor een project zelf snel een beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden die er zijn binnen Kompas en van de contactpersonen die er meer diepgaand en op maat over kunnen adviseren.
Via een trefwoorden-matrix kan de doelgroep een selectie maken van de subsidiebronnen die in beginsel in aanmerking komen. Vervolgens worden de namen van de contactpersonen per programma vermeld met wie zij meer in de diepte over de financiering van hun project van gedachten kunnen wisselen.

De verspreiding van de Kompasgids start vanaf vandaag. De gids is beschikbaar voor de eerder genoemde doelgroep en andere geïnteresseerde partijen.
Voor nadere inlichtingen over de Kompasgids kan men terecht bij het Kompasloket (tel. 050-3164452)

De volgende stap die de Provincie voor ogen heeft is het ontwikkelen van een gebruikersvriendelijke subsidiewijzer op het internet. Kompas voor het Noorden is het ruimtelijk-economische ontwikkelingsprogramma voor Noord-Nederland voor de periode 2000 tot en met 2006. De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe verzorgen in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland de uitvoering en het beheer van het programma.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Désirée Bosch, afd. Bestuurscontacten, provincie Groningen, tel: (050) 3164625, fax (050) 3138193, e-mail: d.bosch@prvgron.nl Voor overige informatie over de provincie willen wij u tevens wijzen op onze homepage: www.prvgron.nl