Provincie Utrecht

Persbericht
989272800

Wegens MKZ uitstel ter inzage legging natuurgebiedsplannen Ontwerp natuurgebiedsplannen Úiterwaarden van Nederrijn en Lek' en 'De Venen'

GS hebben de ontwerp natuurgebiedsplannen Uiterwaarden van Nederrijn en Lek en De Venen vastgesteld. Normaal gesproken betekent dit dat de ontwerp natuurgebiedsplannen ter inzage worden gelegd. Echter door het uitbreken van mond- en klauwzeer in Nederland, wordt de ter inzage legging van beide plannen tot nader order uitgesteld. Ook inloopbijeenkomsten, voorlichting en de gang naar gemeentehuizen om de plannen te kunnen inzien, kunnen niet plaatsvinden. Zodra er meer duidelijkheid is zal de provincie Utrecht hierover berichten via een persbericht en de verzending van nieuwsbrieven in de betreffende streek. Tevens wordt via een kennisgeving in de huis-aan-huisbladen en in de Staatscourant de ter inzage legging kenbaar gemaakt. Tijdens deze inspraakperiode worden verschillende inloopbijeenkomsten georganiseerd, zodat de betreffende inwoners zich nader kunnen laten informeren over de inhoud en het proces van het natuurgebiedsplan.

EHS
Elke provincie is verantwoordelijk voor de realisatie van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). De EHS is een te ontwikkelen samenhangend stelsel van natuurgebieden in Nederland. Binnen de EHS is het beheer van natuur mogelijk in gebieden met de hoofdfunctie natuur of landbouw. De provincie Utrecht beschrijft in de ontwerp natuurgebiedsplannen Uiterwaarden van Nederrijn en Lek en De Venen de uitwerking van de begrenzing van nieuwe natuurgebieden, ecologische verbindingszones en bestaande natuur. Een natuurgebiedsplan vormt een belangrijk instrument voor de realisering van het rijks- en provinciaal natuur- en landschapsbeleid, specifiek voor de realisering van de ecologische hoofdstructuur (EHS). In het kader van de EHS worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld en wordt de kwaliteit van de bestaande natuurgebieden verbeterd. Een belangrijke doelstelling die de provincie Utrecht nastreeft is het handhaven en ontwikkelen van natuur in het landelijk gebied. Agrarirs kunnen op vrijwillige basis de bedrijfsvoering aanpassen om natuurwaarden te stimuleren.

Plangebied
Het plangebied van het ontwerp natuurgebiedsplan De Venen strekt zich uit vanaf het bestaande natuurgebied Botshol tot en met de Oude Rijn en vanaf de provinciegrens met Zuid-Holland tot en met de autosnelweg A2.
Het plangebied van het ontwerp natuurgebiedsplan Uiterwaarden van Nederrijn en Lek strekt zich uit vanaf de Willige Langrakse waard tot en met de uiterwaarden bij Rhenen. Het gaat specifiek om de gebieden die gelegen zijn tussen de rivier en de winterdijken of hoger gelegen gronden zoals stuwwallen.

Subsidie
Met de begrenzing en het aangeven van de natuurdoelen biedt het plan subsidiemogelijkheden op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN2000). De vereniging Natuurmonumenten, Het Utrechts Landschap en particulieren kunnen subsidie krijgen voor de ontwikkeling, de omvorming en het beheer van de natuurgebieden en de verbindingszones. Voor Staatsbosbeheer vormt het plan de basis voor een rechtstreekse financiering hiervan door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of per e-mail:
Karin.tuinman@provincie-utrecht.nl .