Gemeente Zoetermeer

Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer geopend door Koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft vanmiddag het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in Zoetermeer officieel geopend. De openingshandeling vond plaats in de theaterzaal van het centrum en werd bijgewoond door circa 200 genodigden, waaronder de Burgemeester van Zoetermeer, de heer Van Leeuwen, de waarnemend Commissaris van de Koningin, de heer Dekker en de Staatssecretaris van Cultuur, de heer Van der Ploeg. Als openingshandeling voltooide de Koningin een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd beeld van beeldend kunstenaar en CKC-docent, Eddy Stikkelorum.

De openingshandeling maakte deel uit van een theatrale openingsceremonie, waarin de videoclip Breng de verbeelding naar de stad een centrale rol vervulde. De videobeelden werden begeleid door live-muziek van de Wereldmuziekband. Synchroon met de clip werden op een tweede groot scherm beelden van buiten vertoond van een optreden van cursisten dans, theater, muziek en beeldende kunst. Om het totaaltheater compleet te maken, reed de fietser die in de videoclip was te zien, aan het einde van de video-vertoning daadwerkelijk de zaal binnen. Hij overhandigde het ontbrekende deel van het beeld van Eddy Stikkelorum aan de Koningin. Zij werd daarmee uitgenodigd het beeld te voltooien en plaatste symbolisch de kroon op het werk van het nieuwe CKC.

Aansluitend werd de Koningin door het gebouw geleid; onder andere langs een balletvoorstelling, de tentoonstelling over het werk van de in 1999 overleden architect van het CKC, Mart van Schijndel, het keramiek- en beeldhouwlokaal, waar zij cursisten aan het werk zag, en een tableau vivant van de Storm van Shakespeare. Cimbalisten en harpistes zorgden op de route door het gebouw voor de muzikale omlijsting.
Tot slot sprak de Koningin met enkele personen die een belangrijke rol hadden gespeeld bij de totstandkoming van het gebouw en het openingsprogramma. Op haar weg naar buiten werd zij geattendeerd op het nieuwe kunstwerk op het dak van het CKC, De val van Herman Lamers.

Het CKC wordt gekenmerkt door een bijzondere architectuur en uitstraling. Het gebouw staat op het snijpunt van de nieuwe stad en de oude dorpskern. Het CKC, met momenteel zon 4.600 leerlingen, biedt cursussen aan in de kunstdisciplines muziek, dans, theater en beeldende kunst, binnenkort uitgebreid met literatuur, audiovisuele kunst, nieuwe media en diverse mengvormen. Het Centrum voor Kunst en Cultuur is sinds januari van dit jaar in gebruik. Het nieuwe centrum bestaat uit vier verdiepingen. Er zijn drie balletstudios, een theaterstudio, werkplaatsen voor keramiek, schilderen, beeldhouwen, etsen en glasbewerking, en diverse oefenruimtes voor muziek in te vinden. Tevens is er een theaterzaal met 166 zitplaatsen, een auditorium voor films en lezingen, een tentoonstellingsruimte Het Atrium van 200 m² en een horecagelegenheid. Onder en aan het gebouw gekoppeld is voorzien in de benodigde parkeerplaatsen. De cursisten van het CKC komen niet alleen uit Zoetermeer, maar bijvoorbeeld ook uit Benthuizen, Bleiswijk, Pijnacker, Nootdorp, Berkel en Rodenrijs en zelfs uit Gouda, Rotterdam en Den Haag.



Gemeente Zoetermeer © mei 2001