Gemeente Nieuwegein

Jaarrekening 2000 gemeente positief
Dinsdag 8 mei 2001 heeft het college van B&W van Nieuwegein het jaarverslag en de jaarrekening over 2000 vastgesteld. In deze stukken legt het college verantwoording af over het financiële beleid en beheer van het afgelopen jaar. In het jaarverslag wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkelingen in het afgelopen jaar, terwijl in de jaarrekening per taakveld verantwoording wordt afgelegd over het in 2000 gevoerde financiële beleid en beheer.

Voor het eerst sinds 1994 is het boekjaar 2000 afgesloten met een positief resultaat. Hiermede lijkt een einde te zijn gekomen aan een reeks van jaren waarin het gemeentelijk huishoudboekje werd afgesloten met een negatieve resultaat.

Het boekjaar 2000 vertoont een positief saldo van ca. 17,5 miljoen gulden. Het resultaat heeft betrekking op de algemene taken van de gemeente (Algemene dienst) met een rekeningsresultaat van ca. 10.056.000 gulden en op de grondexploitatie (Grondbedrijf) met een rekeningsresultaat van ca. 7.387.000. gulden.

In hun toelichting op de cijfers van de Algemene dienst geven B&W aan dat enkele omvangrijke incidentele meevallers in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat. Positief was met name de opbrengst uit de verkoop van aandelen Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en de van het rijk ontvangen algemene uitkering uit het gemeentefonds was aanzienlijk hoger dan verwacht. Een andere verklaring voor het positieve resultaat is de vertraging bij de uitvoering van een aantal geplande en dus in de begroting geraamde activiteiten, waardoor deze verwachte uitgaven vervallen zijn. Met name het grote beslag op de personele capaciteit dat werd gelegd bij de realisatie van het project RUIMTE maken was een belangrijke oorzaak voor het niet doorgaan van andere activiteiten.

Zowel de normale exploitatie-uitgaven alsmede de investeringen bleven achter bij de verwachtingen, waardoor op verschillende begrotingsonderdelen in 2000 gereserveerd geld niet uitgegeven hoefde te worden (onderuitputting). Het hierdoor ontstane voordeel is slechts tijdelijk van aard omdat B&W het plan hebben om de opgelopen achterstand in de begrotingsuitvoering alsnog in te lopen in het begrotingsjaar 2001. Zij zullen bij de behandeling van de Voorjaarsnota aan de raad voorstellen om, onder voorwaarden, bepaalde budgetten door te schuiven naar 2001, zodat de opgelopen achterstand bij het uitvoeren van bepaalde taken alsnog in dat jaar kan worden ingehaald.

Zonder de incidentele meevallers zou sprake zijn geweest van een meer bescheiden maar evenzeer positief resultaat. Het college is verheugd over deze positieve ontwikkeling en ziet dit als een goede basis voor het in 2000 ingezette traject voor herstructurering van de financiële positie van de gemeente.

Het gunstig resultaat van het Grondbedrijf is onder meer het gevolg van hogere renteopbrengsten. Ook hebben zich binnen de kostprijsberekeningen van de diverse plangebieden wijzigingen voorgedaan met een positief effect op de grondexploitatie.

Mede omdat de Grondexploitatie aanzienlijke risicos met zich meebrengt en omdat met name van de op stapel staande projecten deze risicos niet van te voren goed te berekenen zijn, wordt het resultaat op de grondexploitatie binnen het Grondbedrijf gereserveerd en toegevoegd aan de Algemene reserve van het Grondbedrijf.



Invoerdatum 15-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein