Gemeente Groningen


Vijfde gemeentelijk Omnibusonderzoek
08-05-2001

Als het aan de Stadjers ligt geeft de gemeente Groningen voorrang aan de aanpak van verkeers- en vervoersproblemen in de stad. De parkeer-voorzieningen, de verkeerscirculatie en het openbaar vervoer worden genoemd als problemen die het stadsbestuur aan zou moeten pakken. Dat blijkt uit het Omnibusonderzoek dat in november 2000 onder inwoners van de gemeente Groningen is gehouden.

Het onderzoek geeft ook een beeld van de wijze hoe Groningers zich informeren over de gemeente. Gemeentelijk nieuws halen Stadjers vooral uit de Groninger Gezinsbode. Liefst 80 % van de inwoners leest de rubriek Stadsberichten; 30 % méér dan in 1998. Verder komt naar voren dat steeds meer mensen regelmatig de gemeentelijke website bezoeken en de weg naar het Gemeentelijk Informatie Centrum aan de Kreupelstraat beter weten te vinden.

Het Omnibusonderzoek is voor de vijfde maal gehouden. Bureau Onderzoek van de gemeente hield telefonische interviews met 500 Stadjers van 18 jaar en ouder. Daarbij kwamen drie themas aan de orde:
1. Hoe verzamelen Stadjers informatie over de gemeente?
2. Hoe groot is de bekendheid van de verschillende vormen van gemeentelijke dienstverlening?

3. Wat is het oordeel van de Stadjers over de lokale politiek en het democratisch gehalte van besluitvormingsprocessen in de gemeente?

Informatie over de gemeente
De belangrijkste informatiebron voor gemeentelijk nieuws, De Groninger Gezinsbode, wordt door 70 % van de ondervraagden gelezen. De bekendheid van de rubriek Stadsberichten is toegenomen van 50 % in 1998 naar 80 % in 2000. Van de internetgebruikers kent 38 % de website van de gemeente Groningen.

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentelijk Informatie Centrum
Liefst 84% van de ondervraagde Stadjers weet de weg naar het Gemeentelijk Informatie Centrum (GIC) te vinden. Daarentegen is de bekendheid van het GIC in 2000 afgenomen met 10% ten opzichte van 1998 (van 65% naar 55%).

Openingstijden Burgerzaken
Het merendeel van de mensen (63%) is tevreden over de openingstijden van de afdeling Burgerzaken van het GIC. Ongeveer éénderde van de inwoners is vóór een verruiming van de openingstijden. Van de ondervraagden wenst 44% dat de afdeling op meerdere avonden per week geopend is. Bijna éénderde (30%) wenst opening op zaterdagochtend.

Stadjerspas
De Stadjerspas is bekend bij veel Groningers (liefst 95%(!)).

Lokale politiek en besluitvormingsprocessen

Naamsbekendheid burgemeester en wethouders
Burgemeester Wallage is bekend bij 79 % van de Stadjers. Een klein deel van de bevolking (17 %) wist zijn naam niet te noemen. Een enkeling (4 %) noemde een andere naam.
Net als in 1998 is wethouder Smink met 27% de bekendste wethouder. De grootste stijger is wethouder Schuiling, hij steeg van 12% in 1998 naar 21% in 2000. Ook de naamsbekendheid van de wethouders Pattje en Bruinsma nam toe. Wethouder Paas is nog net zo bekend als in 1998; 16% van de ondervraagden wist zijn naam te noemen. In het najaar van 2000 volgde wethouder Bron zijn collega Pijlman op. In een periode van twee maanden wist Bron een naamsbekendheid van 7% op te bouwen.

Politieke besluitvorming
Als het aan de Stadjers ligt hebben de problemen op het gebied van verkeer en vervoer de prioriteit. Steeds meer mensen maken zich bezorgd om de parkeerproblematiek. Aan de aanpak van criminaliteit /vandalisme en veiligheid/openbare orde is in 2000 minder behoefte dan in 1998.

Het Omnibusonderzoek

Het Omnibusonderzoek wordt sinds 1991 iedere twee jaar uitgevoerd. Vanwege de periodieke metingen krijgt de gemeente Groningen een goed beeld van de kennis die Stadjers van de gemeente hebben. Het onderzoek maakt dit keer voor het eerst géén deel uit van de Leefbaarheidsmonitor. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Leefbaarheidsmonitor is uitgebreid ten opzichte van vorige jaren.