Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciale rampenoefening op de luchtmachtbasis te Koksijde Brugge, 4/5/2001
Op dinsdag 8 mei 2001 vindt er vanaf 9u00 op de luchtmachtbasis van Koksijde, R.Vandammestraat 100, een rampenoefening plaats waarbij echte middelen zullen ingezetworden. De deelnemers aan deze oefening zijn de militaire en provinciale overheid, de lokale brandweer, de lokale politie, verschillende ambulance en MUG-diensten, de civiele bescherming, het Rode Kruis en Vlaamse Kruis
De oefening draagt de codenaam "KING" en het scenario betreft een crash op de luchtmachtbasis van een Seaking helikopter met 15 personen aan boord, gevolgd door een brand met hevige rookvorming. De slachtoffers in het toestel worden gespeeld door simulanten (militairen). Het crisiscentrum op de basis zal eveneens ingericht worden. Het is de bedoeling om de samenwerking tilssen de civiele en de militaire overheden uit te testen en op die manier alle betrokken hulpdiensten beter op een eventuele ramp op de luchtmachtbasis voor te bereiden. Tijdens de oefening zal de werking van drie verschillende rampenplannen worden ingeoefend :

1. Het gemeentelijk rampenplan van Koksijde (fase 2) 2. Het Algemeen Provinciaal Rampenplan, discipline 2, waarbij het medisch interventietype B (10 tot 30 slachtoffers) van MUG-zone Veurne van toepassing is.
3. Het militaire Post Crash Management-Actieplan van de Basis van Koksijde dat wordt afgekondigd bij een rampspoedige gebeurtenis op de luchtmachtbasis.

De oefening zal wellicht de hele voormiddag duren en na afloop wordt een voorlopige
debriefing gehouden voor de deelnemers. Op een latere datum volgt dan nog een globale
evaluatie.

WE VRAGEN U UITDRUKKELIJK OM DEZE OEFENING
NIET VOORAF AAN TE KONDIGEN VOOR HET PUBLIEK.
Å WE WILDEN U ECHTER WEL OP DE HOOGTE BRENGEN,
TENEINDE VERWARRING TE VERMIJDEN.
Å DE PERS IS TIJDENS DE AVOND ZELF WELKOM OM
DE OEFENING TE OBSERVEREN.