Gemeente Tilburg

08-05-2001

Goirke-West door de verrekijker

College heeft visie voor de wijk vastgesteld

Het College van burgemeester en wethouders heeft de visie voor Goirke-West vastgesteld. De visie beschrijft het (wens)beeld voor het leven in de buurt over zo'n 10 jaar. De kern van deze visie is dat de buurt straks:

- een fijne buurt is om te leven met meer ruimte voor groen, spelen, verkeer en parkeren;

- de moeite van het bezoeken waard is;

- en een duidelijke eenheid vormt.
Een ander belangrijk punt is dat het gebied waar het plan over gaat, wordt vergroot. Het gebied tussen de Surinamestraat en het Julianapark wordt bij het plan getrokken om een betere aansluiting te krijgen met het woongebied rond het Sabaplein.

Op 21 februari 2000 heeft het college ingestemd met de rapportage van de analyse van de problematiek in de Curacaobuurt. In het afgelopen jaar is op basis van de probleemstelling uit deze analyse een visie op de toekomst van de buurt geformuleerd. De probleemstelling uit de analyse van 2000 is dat de buurt van oudsher een slecht imago heeft, soms gebaseerd op incidenten, soms op structurele oorzaken. Eén van de structurele oorzaken van dit imago is de slechte uitstraling van de fysieke woonomgeving als, weinig groen, onvoldoende speelgelegenheden, verwaarloosde straten.

De visie, 'een fijne buurt om in te leven, de moeite van het bezoeken waard en een duidelijke eenheid' zal pas over zo'n 10 jaar werkelijkheid worden. Voordat het zover is, zal nog wel het nodige gedaan moeten worden. Er zullen woningen gesloopt moeten worden, andere gerenoveerd en er zal heel veel gaan veranderen op het bedrijventerrein "Eras & Zonen" aan de Goirkestraat. Op dit moment is alleen nog de grote lijn hiervan duidelijk. Er is nog niet bepaald welke woningen dan precies gesloopt moeten worden en welke gerenoveerd. Dit zal allemaal de komende maanden uitgewerkt worden.

De visie zal tijdens een bewonersavond op 16 mei in wijkcentrum de Paperclip besproken worden. Ook zal de visie in de commissie Vomil op 15 juni ter advisering behandeld worden.