Gemeente Hilversum

Plan: verbouwing school tot wooneenheden met ICT-voorzieningen
Op dinsdag 8 mei 2001 zullen burgemeester E.C. Bakker namens de gemeente Hilversum en de heer R.A. Willems, directeur Bouwfonds Wonen, regio Noord-West, hun handtekening plaatsen onder een intentie-overeenkomst voor de herbestemming van de voormalige school aan de Vermeerlaan 13 tot multimedia-woongebouw. Dit pilotproject is gericht op de integratie van informatie- en communicatietechnologie (ICT)- en multimedia-toepassingen bij het wonen. Diverse vooruitstrevende toepassingen op het gebied van digitale infrastructuur, hardware en software zullen in het gebouw een plaats krijgen. Te denken valt aan breedbandinternet-toepassingen en te leveren diensten, zoals telewerken en teleshopping.

Doel van de overeenkomst is de financiële en maatschappelijke haalbaarheid van het initiatief te onderzoeken. De start van de herbestemming is voorzien in het derde kwartaal 2002.

Oude Dudok-locatie

Het oude schoolgebouw maakt deel uit van de zeven gebouwen die leeg kwamen toen het Dudok College naar de Soestdijkerstraatweg verhuisde. De gemeente Hilversum kocht de oude scholen met het oog op herbestemming/herontwikkeling.Voor elk van de locaties is door de gemeente een toekomstvisie ontwikkeld.

Voor het gebouw aan de Vermeerlaan wordt uitgegaan van verbouwing tot Smart Apartment Building (SAB).

Dit multimedia-project is één van de vele projecten die zijn of worden ontwikkeld door de gemeente Hilversum, provincie Noord-Holland en ICT- en multimedia-bedrijven en instellingen. Deze samenwerking is erop gericht de positie van Hilversum als centrum van de audiovisueel gerelateerde multimedia-industrie te versterken.

De doelstelling van het Smart Apartment Building is tweeledig: a. Onderzoek naar de gevolgen van ICT en nieuwe media-toepassingen voor de ecologie van het wonen (het ontwerp en gebruik van de woning) b. Onderzoek naar de gevolgen van ICT en nieuwe media-toepassingen voor de relatie wonen, werken en recreëren.

Initiatief

Het project is een initiatief van de gemeente Hilversum. Na selectie is Bouwfonds Wonen, als projectontwikkelaar gekozen. Daarnaast adviseren multimediabedrijven en organisaties (TNO, Gigaport, Lucent Technologies en NOB) over de ICT-toepassingen in het project.

Als projectarchitect is UN Studio met architect Ben van Berkel geselecteerd.

Het project is opgenomen in het Europese SPECTRE project, dat de gevolgen van de toepassing van ICT en nieuwe media voor de ruimtelijke ordening onderzoekt. Het is dan ook geen demonstratieproject, maar een onderzoeksproject. Daarnaast is het mogelijk dat de ideeën en ervaringen uit het SAB-project ook kunnen worden gebruikt bij andere nieuw te ontwikkelen woningbouwprojecten in de gemeente.

Programma

Het Smart Apartment Building biedt ruimte aan circa zestien wooneenheden en bestaat uit studio´s, loft-appartementen en maisonnettes. Het ontwerp zal afgestemd worden op de wensen van de toekomstige bewoners. Daarnaast voorziet het project in het toevoegen van twee woningen van het type twee-onder-één-kap én mogelijk een kinderdagopvangvoorziening langs de Pieter de Hooghlaan. Na sloop van de gymzaal ontstaat hiervoor de ruimte.

Op dit moment wordt door de architect gewerkt aan het Voorlopig Ontwerp voor de verbouwing.
De bedoeling is het bouwplan te presenteren tijdens de vergadering van de commissie Stad op 19 juni 2001. De omwonenden worden daarbij uitgenodigd en kunnen dan ook informatie ontvangen over de te volgen procedure.
Voor de verkoop van de woningen, zal medio 2002 een aparte verkoopprocedure worden gehouden.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met mevrouw N. van Gelderen, ontwikkelingsmanager bij Bouwfonds Wonen bv; tel: 023 - 53 06 683 of met de heer H.J. Oostlander, projectleider dienst Stadsontwikkeling; tel: 629 23 26.