CDA

Hanja-Maij Weggen: burgers krijgen recht op inzage documenten Europese Unie

Het Europees Parlement heeft op 3 mei de voorstellen goedgekeurd die de co-rapporteurs Hanja Maij-Weggen en Michael Cashman met de Europese commissie en de Raad van Ministers hebben uitonderhandeld over een Europese verordening Openbaarheid Bestuur. Met de nieuwe Europese wet krijgen burgers een wettelijk recht op inzage van documenten van de Europese Unie.

CDA-Europarlementariƫr Hanja Maij-Weggen is tevreden met het resultaat. Maij-Weggen: \"Ondanks het feit dat de lidstaten in het Verdrag van Amsterdam hebben afgesproken dat er een Euro-Wob moest komen bleek bij de invulling daarvan een groot aantal lidstaten dwars te liggen. Al op 11 november 2000 heeft het Europees Parlement het voorstel flink aangescherpt. Bij de behandeling bleek echter dat zowel de Commissie als een groot aantal lidstaten bezwaren hadden tegen de amendementen van het Europees Parlement. Zo wilde men de uitzonderingen op de openbaarheid steeds groter maken. We hebben echter toch een beperking van de uitzonderingen bereikt en een \"tenzij\" laten opnemen zodat ook hier getoetst moet worden of een doorslaggevend belang voor de burgers openbaarmaking toch rechtvaardigt. Het recht op inzage geldt overigens ook voor een deel van de documenten binnen de dienst van de heer Solana en voor wetsvoorbereidende documenten binnen de Raad. Tot op de dag van vandaag vergadert de Raad van Ministers nog steeds in het geheim over wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie. Via deze Euro-Wob kan deze geheimhouding nu gedeeltelijk worden doorbroken.\"

In de verordening staat verder dat verplicht een register moet worden aangelegd, zodat van alle documenten het bestaan bekend is. Ook is vastgelegd dat bestaande ruimere wetgeving in individuele lidstaten niet door deze Euro-Wob wordt ingeperkt. Vier landen, waar onder Zweden en Nederland, kennen een zeer goede nationale wetgeving op dit gebied, maar de meeste Europese lidstaten hebben nog helemaal geen wetgeving. Verder zal ieder jaar een verslag van de werking van de verordening worden opgesteld met een evaluatie in 2004.

Woordvoerder: Hanja Maij-Weggen, tel 00-32 2 284 5867 Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, persvoorlichter EVP-ED /CDA-delegatie. Gsm: 00-32 475 721 280