Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 8 mei 2001

Vlaamse adviesraden moeten deskundigheid middenveld maximaal kunnen benutten



Op 19 januari 2001 besliste de Vlaamse Regering om voor elk van de dertien toekomstige Vlaamse ministeries een strategische adviesraad op te richten. Agalev steunt deze vereenvoudiging van het overaanbod van meer dan honderdvijftig adviesraden. Voor de samenstelling van de nieuwe raden laat de Regering nog de keuze open tussen twee formules. Ofwel 'zuivere' adviesraden' met uitsluitend uit 'onafhankelijke deskundigen' , ofwel 'maatschappelijke adviesraden', met vertegenwoordigers uit het middenveld eventueel aangevuld met onafhankelijke deskundigen. Met deze nieuwe regeling zou ook de verplichte adviesvraag door de Vlaamse Regering worden afgeschaft.

Agalev heeft hier toch een aantal vragen bij, onder meer wat betreft de optie tussen de twee formules voor de samenstelling van de adviesraden. Deze dichotomie kan de verkeerde indruk wekken dat vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld niet deskundig zouden zijn. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn. Daarnaast is er de vraag wat de motivatie kan zijn voor een adviesraad louter samengesteld uit 'onafhankelijke' deskundigen. Loopt zo'n keuze niet het gevaar om ervaringsdeskundigen uit te sluiten en dus maatschappelijke expertise te negeren?
Agalev kan zich ook moeilijk voorstellen dat per adviesraad de keuze zou gemaakt worden voor één van de twee formules. Dit zou ook in strijd zijn met het doel van 'beter bestuurlijk beleid', namelijk het streven naar een uniforme manier van werken.

Agalev is voorstander om de in de samenleving aanwezige deskundigheid maximaal te mobiliseren en valoriseren. Dit betekent een keuze voor een model van adviesraad waarin er 'onafhankelijke' deskundigen zetelen alsook experten vanuit het middenveld. Juist uit het samenspel en de confrontatie van verschillende inzichten en kennisdomeinen kan men komen tot een optimale advisering. Dit is trouwens een formule die nu reeds wordt toegepast bij de commissies voor ruimtelijke ordening.

Tenslotte pleit Agalev voor het behoud van de verplichte adviesvraag door de Vlaamse Regering. Dat adviezen niet bindend kunnen zijn is evident. Maar hoe de strategische adviesraad voor een bepaald homogeen beleidsdomein naar waarde schatten als de adviesinwinning geen automatisme vormt voor belangrijke beslissingen zoals bijvoorbeeld voorontwerpen van decreet?

Dirk Holemans
Vlaams volksvertegenwoordiger Agalev


Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852