Voorlichtingsbureau Vlees


Persbericht d.d. 5/8/2001

Ik ga op vakantie en neem mee............. De "do's and don'ts" in het kader van MKZ

De vakantie staat voor veel mensen voor de deur. Maar wat mag je nu wél meenemen, en wat niét naar aanleiding van de maatregelen in het kader van Mond- en Klauwzeer? Dit is een van de meest gestelde vragen, sinds enkele weken, aan het Voorlichtingsbureau Vlees, via de vleesinfolijn 0800 0036 en de site www.vlees.nl.

Nederland
Wanneer je in Nederland op vakantie gaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
Ga je naar een plaats in het vaccinatiegebied dan mogen bepaalde producten niet worden vervoerd. Die mag je dus ook niet meenemen als je uit dat gebied reist. Het gaat hierbij om

* rauwe (ongekookte) melk of rauwmelkse producten (zoals sommige boerenkaassoorten)

* onverpakt diervoer

Je hond of kat (en verpakt diervoer) kun je dus gewoon meenemen. Het is niet verstandig om honden nu los te laten lopen op het platteland of in een natuurgebied. Honden kunnen weliswaar geen MKZ krijgen, maar ze kunnen de ziekte wel meeslepen en daardoor overbrengen. Ze mogen daarom niet op plaatsen komen waar evenhoevigen worden gehouden.

Buitenland
Wanneer je naar het buitenland gaat, mag je sommige producten niet meenemen. De douane controleert reizigers op de volgende producten:


* vers vlees

* niet gesteriliseerde vleesproducten (zoals worst en vleeswaren). Producten die in blik of pot zitten zijn gesteriliseerd, die mag je dus wél meenemen.

* Dagverse melkproducten, zoals melk, yoghurt en vla. Houdbare melk mag dus wel!

Denk hierbij zeker aan je lunchpakket voor onderweg. Kaas is geen probleem. Een broodje kaas mag dus wel, een broodje ham niet! Houdt er ook rekening mee dat het land waar je naar toe reist haar eigen voorwaarden kan stellen en sommige producten door het betreffende land dus niet worden toegestaan.

En als je dan terugkomt uit het buitenland?

Ga je op reis naar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije of Argentinië dan moet je er rekening mee houden dat je uit die landen bepaalde producten niet mee mag nemen naar Nederland. Het gaat om:


* vlees en vleesproducten (zoals worst) van runderen, schapen, geiten of wild;

* melk en melkproducten (zoals kaas en yoghurt) van runderen, schapen of geiten;

* etenswaren waarin dierlijke producten (zoals vlees, melk, boter en vet) zijn verwerkt;

* huid, vellen en onbewerkte wol.

Vindt de douane deze producten toch in je bagage dan worden ze in beslag genomen.

Vermijd verder in deze landen zoveel mogelijk het contact met dieren die gevoelig zijn voor het MKZ-virus (de evenhoevigen: runderen, schapen, geiten, varkens en sommige dieren in dierentuinen). Mocht je toch in contact komen met zulke dieren, blijf dan in Nederland minimaal een week weg van dierentuinen, kinderboerderijen, veehouderijbedrijven, natuurterreinen met schapen, runderen etc.

Voor nadere informatie over MKZ kunt u tevens gratis bellen met de Vleesinfolijn (0800 0036) en kijken op internet (www.vlees.nl).

NB.: Er zijn slagers die op verzoek vlees inblikken. Als je op vakantie gaat en je wilt vlees meenemen, vraag dan aan je slager of hij dit voor je wil inblikken.