KPMG

08-05-2001
Feiten KPMG-onderzoek COR Rotterdam blijven overeind

De Raad van Tucht voor Registeraccountants heeft de klacht van de heer Peper tegen KPMG grotendeels verworpen. Geheel afgewezen werden de klachtonderdelen met betrekking tot het gebruik maken van anonieme meldingen, het lekken naar de pers en eenzijdige rapportage. Ook voor het overige werd de klacht ongegrond verklaard, behoudens twee punten. De Raad van Tucht heeft dan ook geen aanleiding gezien om een sanctie op te leggen. Voorts bevestigt de uitspraak van de Raad dat de geconstateerde feiten in het KPMG-rapport volledig overeind blijven.

Twee punten van kritiek
Het eerste kritiekpunt betreft de gehanteerde terminologie, met name het weglaten van de kwalificatie niet rechtmatig in het definitieve rapport ten opzichte van de conceptrapportage. KPMG merkt op dat deze kwalificatie is weggelaten om de volledige weging van de geconstateerde feiten over te laten aan de opdrachtgever. Tevens heeft KPMG met het weglaten van de kwalificatie niet rechtmatig de associatie willen vermijden met het civielrechtelijke begrip onrechtmatige daad. Overigens plaatst KPMG kanttekeningen bij het feit dat een niet-verspreide conceptrapportage kennelijk een grote rol heeft gespeeld in de toetsing door de Raad. Het tweede kritiekpunt betreft de opzet van de rapportage, met name het ontbreken van een ruimere beschouwing omtrent de administratieve organisatie van de gemeente Rotterdam. De door de Raad gesuggereerde rapporteringsopzet paste in de ogen van KPMG echter niet bij het feitelijke en gedetailleerde karakter van deze opdracht.

Het feitelijk onderzoek voor COR Rotterdam In het onderzoek dat KPMG in opdracht van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening heeft gedaan naar de declaraties van (ex)bestuurders van de gemeente Rotterdam stond de vraag centraal of de declaraties voldaan hebben aan de in de gemeente Rotterdam geldende regels en richtlijnen. Het ging hier om ongeveer 800.000 posten over een periode van 13 jaar (1986-1999).

Voor nadere informatie Andy Bellm: (020) 656 7039