Nederlandse Kankerbestrijding

Gebruik anti-zonnebrandmiddelen

Standpunt Nederlandse Kankerbestrijding over gebruik anti-zonnebrandmiddelen.

Onder verwijzing naar berichten als zouden anti-zonnebrandmiddelen kankerverwekkend zijn, meldt de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) het volgende:

In haar voorlichting over huidkankerpreventie stelt de Nederlandse Kankerbestrijding al vele jaren dat, mits goed gebruikt en als aanvulling op andere maatregelen, anti-zonnebrand- middelen een zinvolle rol kunnen spelen bij het verstandig genieten van de zon, waardoor het risico op huidkanker wordt beperkt. Dit advies is gebaseerd op de huidige, breedgedragen wetenschappelijke inzichten. In berichtgeving over een Zwitsers onderzoek met betrekking tot in anti-zonnebrandmiddelen en andere cosmetica gebruikte UV-filters, wordt gemeld dat deze filters kankerverwekkend zouden zijn. Dit berust niet op conclusies van de onderzoekers.
Deze hebben in een recente verklaring zie:
(http://www.cancer.dk/forebyggelse/beskyt_dig/margret_schlumpf.jpg
-zie link onderaan dit document-)
zelfs aangegeven dat hun onderzoek dergelijke conclusies niet rechtvaardigt. Ook een nadere analyse van het onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene wijst niet in die richting. De Nederlandse Kankerbestrijding ziet dan ook geen aanleiding tot een ander standpunt.

De Nederlandse Kankerbestrijding benadrukt dat anti-zonnebrandmiddelen niet bedoeld zijn als middel om huidkanker tegen te gaan. Het gebruik ervan is daarom geen afdoende maatregel tegen deze schadelijke effecten van UV-straling en dus ook geen vrijbrief voor onbeperkt zonnen. Kleding biedt in het algemeen de beste bescherming tegen schadelijke UV-straling. Daarnaast betekent verstandig genieten van de zon: matig zonnen, de zon tussen 12.00 en 15.00 zo mogelijk mijden en de huid laten wennen aan de zon. Als aanvulling hierop is het verstandig op een goede manier anti-zonnebrandmiddelen te gebruiken voor bescherming van gezicht, ledematen en andere lichaamsdelen die langere tijd aan de zon worden blootgesteld.

Goed gebruik van deze middelen houdt in dat men een middel kiest met een beschermings- factor die past bij het huidtype, zich een half uur voor het zonnen royaal insmeert en dit om de twee uur en na het zwemmen herhaalt, ook bij zogeheten waterproof-middelen.

Voor nadere informatie is bij de Nederlandse
Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) kosteloos een speciale 'cosmetica-folder' (bestelnr. G74) beschikbaar. Deze kan worden besteld bij KWF-Voorlichtingscentrum, Sophialaan 8, 1075 BR Amsterdam en via www.kankerbestrijding.nl> service.