PERSBERICHT WEEK 19

ALLE MACHT AAN DE REGIO
Naar een regionaal Europa

De Europese Unie bestaat uit een aantal nationale staten met elk zijn eigen geschiedenis en chauvinisme dat opspeelt als het om gezamenlijk beleid gaat. Tegelijkertijd bestaat er een enorme kloof tussen de burger en het Europees bestuur. Is het niet verstandiger om de huidige staten op te heffen en daarvoor in de plaats een federatie van Europese regio's te vormen, die immers bestuurlijk dichter bij de burgers staan? Utrechts Debatcentum Tumult organiseert een debat ter gelegenheid van 9 mei, de Dag van Europa, op 8 mei in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat.

Een belangrijke ontwikkeling in de nabije toekomst is de uitbreiding van de Europese Unie met landen in het voormalig Oost-Blok. De kans op eensgezindheid neemt dan nog meer af. In het streven naar een andere vorm van Europees bestuur valt te denken aan de oprichting van een flink aantal regio's met elk een eigen bestuur. De vraag is dan wel wat we onder 'regio' moeten verstaan, want nu hebben we in Europa provincies, 'Länder', 'départements', 'counties', enzovoort, met verschillende juridische status. En hoe moeten de regiogrenzen er uit zien: is de taal dan een criterium, of geografische kenmerken of regionale geschiedenis? En bovendien: kan een groot aantal regio's wél tot een helder en eensgezind beleid komen? Over deze kwesties, belangrijk voor Europa's toekomst, debatteren onder leiding van Ineke Herweijer, adviseur (ex-wethouder economische zaken Utrecht, nog steeds betrokken bij Europese regio's), Joost Lagendijk, Europarlementari'r voor Groen Links, vice-voorz. fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie, Wim van Eekelen, voorz. Europese Beweging Nederland, Siebren de Boer, lid hoofdbestuur Fryske Nasjonale Partij, portefeuille Europese zaken, en Rob Schobben, advocaat, gepromoveerd op 'Politieke regio en Europese Unie' aan Universiteit Twente.

In opdracht van de Provincie Utrecht ter gelegenheid van de Dag van Europa, 9 mei.

Het debat vindt plaats in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree f 7,50/CJP & U-Pas f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of tumult@ision.nl.