ABVAKABO FNV

Onderhandelingen CAO Ziekenhuizen mislukt (7 mei)


- Acties van start: bonden vrezen verdere escalatie -
De onderhandelingen voor de nieuwe CAO Ziekenhuizen (170.000 werknemers) zijn maandagochtend vroeg (7 mei) mislukt. Rond half twee kwamen de onderhandelaars van de bonden na twee dagen onderhandelen tot de conclusie dat de werkgevers (NVZ) niet bereid waren tegemoet te komen aan de looneis van 4% voor 12 maanden met daarnaast een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4%.

ABVAKABO FNV, CFO CNV, FHZ, NU 91 en De Unie Zorg en Welzijn zijn woedend op de NVZ. Eerder hadden de werkgevers in een oriënterend beraad voorafgaand aan de hervatting van de CAO-onderhandelingen laten blijken aan de eisen van de bonden in de ultimatumbrief van 24 april jl. te willen voldoen. Voor de bonden is deze looneis een hard punt. De werkgevers wilden niet verder gaan dan 5% voor dit jaar en 4% voor het volgend jaar in een 2-jarige CAO. De bonden hebben dit loonbod afgewezen als volstrekt onvoldoende.

Eerste acties van start op 7 mei
De bonden beschuldigen de werkgevers ervan onbetrouwbaar te zijn. Na de mislukking van het CAO-overleg zit er nu niets anders op dan de reeds aangezegde en nog geplande acties door te laten gaan. De bonden betreuren dit ten zeerste.

Om 07.00 uur vanochtend begint een 24-uurs staking bij de Centrale Keuken van het Medisch Centrum Leeuwarden Zuid (Zorggroep Noorderbreedte). In het Streekziekenhuis Midden Twente te Hengelo is er een zondagsdienst. Een demonstratieve werkonderbreking vindt plaats van 13.30-14.30 uur in het Medisch Spectrum Twente te Enschede/Oldenzaal. In Noord-Brabant is er een eerste actie in het ziekenhuis Bernhoven in Oss/Veghel (sluiting van nieuwe opnameunits). Op woensdag 9 mei vindt in acht ziekenhuizen in het noorden van het land een staking plaats op de operatiekamers.

Voor deze week en de volgende week zijn totaal circa 40 acties gepland (estafettemodel). De actiebereidheid is zeer groot. De bonden vrezen verdere escalatie door de beledigende opstelling van de werkgevers. De bonden informeren de patiënten in de instellingen waar acties plaatsvinden met pamfletten onder het motto: Sorry, maar het personeel komt nu even voor zichzelf op. De bonden vinden dat het tijd wordt dat de werkgevers de werknemers in de ziekenhuizen serieus nemen!