Landschapsbeheer Nederland

Actueel De Groene Knoop: een bron van inspiratie

Actueel

Wanneer u wilt bijdragen aan zorg voor het Nederlandse cultuurlandschap, dan is de nieuwste uitgave van Landschapsbeheer Nederland voor u een welkome bron van inspiratie; 'De Groene Knoop' schets met praktijkvoorbeelden hoe groen in de stad verbonden kan worden met natuur en landschap in de directe omgeving. De brochure is vooral bedoeld voor gemeenten, maar ook voor andere personen of organisaties die in hun buurt aan de slag willen.

Kansen voor Groene Knopen
Een groene omgeving is waardevol. Voor het welzijn van mensen, maar ook voor het behoud van de kwaliteit van ons Nederlandse landschap. De kwaliteit van natuur en landschap blijkt steeds vaker een belangrijke factor bij de keuze van een vestigingsplaats voor bedrijven en particulieren. Dus een groene omgeving is niet alleen aantrekkelijk, maar heeft ook economische voordelen. Het aaneen knopen van groen in de stad met natuur en landschap in de directe omgeving is daarbij van grote betekenis. Iedereen kan daaraan meehelpen. In elke gemeente zijn kansen om Groene Knopen te realiseren.

Ervaringen delen
Landschapsbeheer Nederland is in 1999, met subsidie van de Nationale Postcode Loterij, voorbeeldprojecten gestart onder de noemer Natuur op de rand van stad en platteland. Om de ervaringen en opgedane kennis in die projecten te delen met gemeenten en andere geĂŻnteresseerden is, met geld van het ministerie van LNV, de brochure De Groene Knoop opgesteld. De voorbeelden in deze brochure geven een veelzijdig beeld van de mogelijkheden voor natuur, landschap en cultuurhistorie op de rand van stad en platteland. Landschapsbeheer Nederland kan de betrokken partijen ondersteunen bij de planvorming, de uitvoering van projecten, de voorlichting en als procesbegeleider.

Betrokkenheid bij eigen omgeving
Naast de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten voor een goede leefomgeving wordt steeds vaker een rol weggelegd voor bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Want zonder betrokkenheid van mensen bij het landschap in hun eigen omgeving, verdwijnen karakteristieke landschapselementen. Het landschap verliest dan zijn eigen identiteit en dat leidt uiteindelijk tot een saai en eenvormig Nederlands landschap. Bij de voorbeeldprojecten zijn daarom diverse partijen, waaronder bewoners en lokale groepen, betrokken. Vooral het inspelen op de wensen van mensen biedt kansen en mogelijkheden. Dat vergt voor veel gemeenten een nieuwe aanpak.

Samen werken aan groene knopen
Dankzij de voorbeeldprojecten kunnen in de brochure een aantal succesfactoren worden genoemd voor nieuwe projecten. In De Groene Knoop staan belangrijke aandachtspunten en tips voor het welslagen van een project. De brochure biedt daarnaast veel inspiratie om de samenhang tussen stad en platteland te versterken en bewoners actief bij hun eigen omgeving te betrekken. Landschapsbeheer Nederland wil daarbij graag ondersteuning verlenen: samen werken aan Groene Knopen.

Bestellen:
Landelijk bureau Landschapsbeheer Nederland: 030- 2345 010 of via deze link.



Landschapsbeheer Nederland, Postbus 12048, 3501 AA Utrecht Telefoon 030-2345010, Fax 030-2310315
Email: post@landschapsbeheer.com