European Commission

IP/01/660

Brussel, 8 mei 2001

Visserij: Commissie opent onderzoek naar steunregelingen van Nederland en Italië

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek ingeleid tegen nationale steunregelingen van Italië en Nederland voor compensatie van de visserij in verband met de stijging van de brandstofprijzen in 2000. De Italiaanse regeling betreft compensatiemaatregelen en kortingen op sociale premies en belastingen, terwijl de Nederlandse regering voorstelt de vissers sociale premies terug te betalen die zij in 2000 hebben betaald. Na een eerste onderzoek van deze regelingen betwijfelt de Commissie dat ze verenigbaar zijn met de EU-regels inzake staatssteun.

De Commissie is van mening dat de maatregelen van Nederland en Italië de kenmerken hebben van steun voor de bedrijfsvoering die, volgens de Richtsnoeren voor het onderzoek van de steunmaatregelen van de staten in de visserij- en aquacultuursector, onverenigbaar is met de concurrentieregels van de gemeenschappelijke markt. Noch Italië, noch Nederland hebben in het kader van het eerste onderzoek gegevens verstrekt op grond waarvan een uitzondering zou kunnen worden gemaakt op de bepalingen van de Richtsnoeren.

Italië

De Italiaanse steunregeling omvat drie soorten maatregelen, een financiële vergoeding volgens het motorvermogen van de vaartuigen, kortingen op de sociale premies en korting op de door de visserijbedrijven te betalen belasting. De financiële vergoeding geldt voor alle vissersvaartuigen. Voor deze maatregelen is 21,2 miljoen euro uitgetrokken.

De kortingen zijn een uitbreiding, voor een periode van twee maanden, van een bestaande regeling voor grotere vaartuigen tot vaartuigen die actief zijn binnen een zone van 20 mijl vanaf de Italiaanse kust. De regeling gold reeds voor vaartuigen die in de Middellandse Zee vissen buiten 20 mijl vanaf de Italiaanse kust. (Deze steunmaatregel is in 1998 aan de Commissie gemeld en is verenigbaar bevonden met de bepalingen van de gemeenschappelijke markt). De steun als compensatie voor de door vissersbedrijven te betalen sociale premies en belastingen bedraagt 70 % van de betrokken kosten. Voor uitbreiding van deze op 26 november 2000 in werking getreden maatregel tot kleinere vissersvaartuigen is een budget uitgetrokken van 5,16 miljoen euro.

Nederland

Nederland heeft de Commissie op de hoogte gesteld van het voornemen om een financiële tegemoetkoming in de sociale premies over het jaar 2000 toe te kennen aan alle maatschapsvissers (d.w.z. vrijwel alle Nederlandse vissers, met uitzondering van de vissers in loondienst aan boord van grote pelagische trawlers). Het bedrag van de vergoeding aan de vissers kan niet groter zijn dan de sociale premies die ze hebben betaald en ook niet groter dan 2.677 euro per visser. Nederland heeft voor deze maatregel 5,45 miljoen euro uitgetrokken.

Andere onderzoeken met betrekking tot soortgelijke maatregelen

In januari heeft de Commissie een soortgelijk onderzoek geopend met betrekking tot een voorgenomen steunregeling van België en tot reeds van kracht zijnde steunregelingen in Frankrijk en Spanje. Laatstgenoemde lidstaten zijn uitgenodigd hun opmerkingen toe te sturen aan de Commissie, die ze op dit ogenblik onderzoekt. Wanneer regelingen niet zijn gemeld en al steun is uitbetaald, moeten de ontvangers van de steun het geld terugbetalen als de Commissie aan het einde van haar onderzoek tot de conclusie komt dat de steunmaatregelen onverenigbaar zijn met de communautaire wetgeving.