FNV BOUW

Houtverwerkende industrie: 4,4% plus aandacht voor 'uta'

In de houtverwerkende industrie is laat op de avond van 7 mei een principeakkoord tot stand gekomen voor de CAO van 1 mei 2001 tot 30 april 2002. Het productiepersoneel gaat er in die periode in totaal 4,4 procent op vooruit. Zij krijgen er op 1 juli 2001 2,7 procent bij en op 1 januari 2002 1,7 procent. Na jarenlang aandringen van de bonden is er nu voor het eerst is er ook een afspraak over het loon van de 'uta', het niet-productiepersoneel. Die ontvangen over hun feitelijke uurloon op 1 juli en op 1 januari telkens 1,1 procent. Werknemers kunnen voortaan meer snipperdagen, betaald en onbetaald, opnemen. Bovendien betaalt de sector (5200 werknemers) de eerste tien dagen 'palliatief verlof' 70 procent van het loon door.

Leidinggevend personeel, mensen van de administratie en de tekenkamer en vertegenwoordigers hebben nog steeds de vrijheid elk jaar over hun eigen loonsverhoging met het bedrijf te overleggen. Het principeakkoord legt echter een bodem, die ongeveer de geschoonde prijsstijging van dit jaar compenseert. Verder is afgesproken dat de werkgever werknemers boven de ziekenfondsgrens een bijdrage geeft in de premie van de ziektekostenverzekering.

Er komt meer aandacht voor loopbaanbeleid. De werkgever moet minimaal elke drie jaar daarover een gesprek met de werknemer aangaan. De betaalde scholing wordt uitgebreid naar de gehele sector meubel en hout. Wie 56 jaar wordt, krijgt er voortaan niet één maar twee extra vrije dagen bij. Verder is vanaf 54 jaar ploegendienst niet meer verplicht. Ook over palliatief verlof zijn afspraken gemaakt. Tenzij zwaarwichtige economische redenen zich ertegen verzetten, kan de werknemer een half jaar onbetaald verlof opnemen voor het verzorgen van een stervend gezinslid of ouder. De eerste tien dagen worden voor 70 procent doorbetaald. Voorts is 1 januari 2002 de ingangsdatum voor een systeem van 'tijdsparen' van vakantiedagen.

Meer weten? Bel voorlichter Anne Pols 06 537 34 494 of onderhandelaar
Ton Heijnen 06 533 750 51


08 mei 01 14:20