Milieukeur

MILIEUKEUR IN HET TEKEN VAN UITBREIDING EN VERBREDING Deze week is het jaarverslag 2000 van Stichting Milieukeur uitgekomen. Het geeft een overzicht van diverse interessante ontwikkelingen en een opsomming van een flink aantal nieuwe producten met Milieukeur.

In 2000 heeft Stichting Milieukeur weer aansprekende bedrijven die met het keurmerk aan de slag zijn gegaan mogen verwelkomen. Zoals de 27 recreatieondernemingen waaronder Center Parcs en Gran Dorado en diverse campings, Bruynzeel Keukens, GIO Projectmeubelen, ECOstyle meststoffen, negen betonproducenten, de toiletvloeistoffen van Thetford, de speeltoestellen van Wico Comfa en tot slot het blusschuim van Bioversal European Foam Center en de uitbreiding van het aantal brandblussers met Milieukeur van Ajax Brandbeveiliging. Ook de detailhandel heeft haar nek uitgestoken voor Milieukeur. De verkrijgbaarheid van aardbeien, uien, groente en aardappelen met Milieukeur is gegroeid, bij bouwmarkten zijn inmiddels producten met Milieukeur te koop, in de automotivebranche is Milieukeur steeds beter vertegenwoordigd en ook in tuincentra veroveren producten met Milieukeur meer terrein.

Na de afsluiting van het jaar 2000 is er alweer een nieuwe serie mooie producten aan de lijst toegevoegd, zoals Rockwool/Grodan voor substraatmatten, Pokon meststoffen, gesneden groente-pakketten van Groentehof B.V. onder het merk Fresh Quality en de kattenbakvulling van de firma Plomp.

Criteria
Zowel aan de kant van de agrarische producten en voedingsmiddelen als voor gebruiksartikelen zijn in 2000 een aantal certificatieschemas samengevoegd. Zo is er één certificatieschema voor akkerbouwgewassen en vollegrondsgroente ontstaan, waardoor deze gewassen relatief eenvoudig volgens de Milieukeurcriteria kunnen worden geteeld. De criteria voor verschillende soorten papier zijn samengevoegd tot één certificatieschema kantoorpapier. Deze service voor producenten kan drempelverlagend werken. Daarnaast zijn er nieuwe Milieukeurcriteria ontwikkeld voor autoreinigingsmiddelen, blusstoffen voor blusinstallaties, ondervloeren, schoenherstellers, betonnen bouwstenen en blokken, substraat, bewerkte groenten en decoratieve verven.

Stimulans Duurzame Landbouw
Stichting Milieukeur heeft het afgelopen jaar de opdracht van het Ministerie van LNV gekregen om de criteria voor de Stimulans Duurzame Landbouw-plantaardig (SDL) te ontwikkelen en te begeleiden. Deze regeling is gekoppeld aan de Duurzame Ondernemers Aftrek (DOA). Als basis voor deze criteria worden de certificatieschemas van Milieukeur gekozen.

Raad voor Accreditatie
Eind september heeft de Raad voor Accreditatie een controle bij Stichting Milieukeur uitgevoerd. Deze controle was gericht op de procedures en werkwijze die bij de totstandkoming van certificatieschemas van Stichting Milieukeur worden gehanteerd. Het is nuttig en noodzakelijk dat dergelijke instanties je af en toe onder de loep nemen. Het waarborgt de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van je keurmerk en dit is uiteraard van groot belang om consumentenvertrouwen te winnen en te behouden., aldus de heer Klaas de Jong, bestuursvoorzitter van de stichting.

Publiciteit en financiën
Stichting Milieukeur voert momenteel een massamediale campagne op radio, tv en in diverse tijdschriften om het keurmerk Milieukeur een nog betere bekendheid te geven.
Tot slot heeft de overheid wederom haar vertrouwen voor de komende vier jaar in Milieukeur uitgesproken. We zien de financiële steun van de ministeries van VROM en LNV als een belangrijke bijdrage aan de verdere groei van Milieukeur.

Den Haag, 8 mei 2001

Noot voor de redactie/