CLINICLOWNS NEDERLAND

CliniClowns overal in Nederland

PERSBERICHT

EMBARGO TOT EN MET DINSDAG 8 MEI, 15.00 UUR

CliniClowns overal in Nederland

CliniClowns flink groter en
wil meer kinderen bereiken

Amersfoort - Stichting CliniClowns Nederland roept Stichting Pleisterclowns opnieuw op tot samenwerking. Daarmee is het belang van het zieke kind het meest gediend, menen de Specialisten van de Lach. En dat staat volgens CliniClowns altijd voorop, aldus CliniClownsvoorzitter Joop Daalmeijer.

CliniClowns doet de oproep tot samenwerking ter gelegenheid van de feestelijke bekendmaking van de integratie van Stichting Clown & Ziekenhuis (C&Z) in haar gelederen. C&Z is een gelijkgestemde organisatie die vanaf 1994 tot eind 2000 zelfstandig actief is geweest in 28 ziekenhuizen in het noorden en oosten van het land.

Door dit samengaan en eigen uitbreiding spelen er nu CliniClowns in 62 ziekenhuizen, waaronder alle academische. Achtergrond van de samenwerking met C&Z is de wens om de continuïteit van de clownsbezoeken in de streekziekenhuizen te waarborgen. CliniClowns, opgericht in 1992, is de eerste clownsorganisatie in Nederland.

Met de komst van Pleisterclowns in 1999 waren er drie organisaties met nagenoeg dezelfde doelstelling. Daardoor is verwarring ontstaan bij het publiek. CliniClowns heeft steeds gesteld deze verwarring ongewenst te vinden, omdat dat niet goed past bij het charitatieve karakter van de werkzaamheden.
CliniClowns heeft sinds 1999 het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dat betekent onder meer dat minimaal 75 cent van elke ingezamelde gulden rechtstreeks aan de organisatiedoelstelling wordt besteed. Het CBF-percentage van CliniClowns was in 2000 12,9 procent: dat wil zeggen dat bijna negentig cent van iedere gulden ten goede is gekomen van het clownswerk.
Bovendien stelt het CBF-keur strenge eisen aan bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van het bestuur van de organisatie en de doorzichtigheid van de verslaglegging.

CliniClowns heeft samenwerking gezocht en gevonden met C&Z. Om dezelfde reden is afgelopen twee jaar ook toenadering gezocht tot Pleisterclowns. Net als bij C&Z is het streven om te komen tot integratie van het werk van Pleisterclowns in CliniClowns. Ondanks dat beide partijen verschillende keren met elkaar hebben gesproken, heeft Pleisterclowns tot op heden afgezien van samenwerking. Desondanks blijft CliniClowns bereid om te praten over integratie van het werk van Pleisterclowns in een vergelijkbare vorm zoals nu met C&Z is gebeurd.
De hernieuwde oproep tot samenwerking die vandaag is gedaan, heeft wat CliniClowns betreft twee uitgangspunten. Ten eerste moet de kwaliteit van de dienstverlening zijn gewaarborgd. CliniClowns heeft daar vertrouwen in. In de tweede plaats moet vanzelfsprekend de samenwerking letter en geest ademen van de keurmerkregels van het CBF.

Nu de samenwerking met C&Z een feit is, komen CliniClowns voortaan overal in Nederland. Met ingang van vandaag bezoeken ze kinderen die zijn opgenomen in ziekenhuizen in alle windstreken. Voor de charitatieve organisatie is dat een mijlpaal die ze niet zomaar voorbij wil laten gaan. CliniClowns maakt een stormachtige groei door. Begin 1999 bezochten CliniClowns kinderen in negen ziekenhuizen, eind van dat jaar gebeurde dat al in negentien instellingen. Inmiddels is dat aantal verder gegroeid tot 62.

De groei is op twee manieren tot stand gekomen: de integratie van C&Z en eigen werving. Op deze manier zijn vijftien nieuwe ziekenhuizen aan de speellijst van CliniClowns toegevoegd. Er zijn nu 38 speciaal opgeleide en gespecialiseerde CliniClowns in vaste dienst. In deze periode worden er volop audities gehouden voor de nieuwe CliniClowns-opleiding die in september van start gaat. CliniClowns hebben een medische of pedagogische achtergrond zodat zij in staat zijn om in te spelen op de specifieke situatie, behoefte en belevingswereld van kinderen in moeilijke situaties. Het zijn professionele krachten met meerjarige clownservaring.

CliniClowns-voorzitter Joop Daalmeijer en zijn C&Z-collega Frits Küpers hebben vanmiddag de officiële integratie-overeenkomst ondertekend. Dat geldt ook voor C&Z-directeur en oprichtster Marita Wevers en CliniClowns-directeur Tom Doude van Troostwijk. Het mooie van deze dag is dat de CliniClowns nu zoveel meer kinderen in moeilijke situaties kunnen bezoeken om hen de afleiding en ontspanning te bieden die ze verdienen, aldus Daalmeijer. Bovendien kan er door het samengaan doelmatiger worden gewerkt, zodat meer geld kan worden besteed aan het werk van de clowns in de ziekenhuizen.

Ter gelegenheid van de ondertekening hebben CliniClowns vandaag de eerste manche gelopen van de Eerste Officiële Nederlandse CliniClowns Run naar Regio. Dat is een sportieve en clowneske marathon/estafette, waarbij de komende weken steeds de fakkel (in ons geval een hele grote rode neus) wordt doorgegeven. Deze uitputtingsslag wordt uiteraard begonnen en volbracht door alle CliniClowns.
Het startschot is gegeven door goodwill-ambassadeur Jack van Gelder, daarbij op deskundige wijze geassisteerd door zijn collega Karin (Big Brother I) en CliniClowns-voorzitter Daalmeijer. Deze assistentie was uiteraard hard nodig, want een bont gezelschap van zoveel clowns in goede banen te leiden is geen sinecure. De clowns zijn tijdens hun vrolijke optocht door de Amersfoortse binnenstad enthousiast ondersteund door veel kinderen, afkomstig van een plaatselijke basisschool.

De komende veertien dagen vieren we de aankomst van CliniClownduo's bij hun nieuwe ziekenhuizen. Van die dag gaan zij daar wekelijks kinderen bezoeken.
Hoe de CliniClowns bij het ziekenhuis aankomen is nog geheim, maar het staat vast dat het met de nodige bombarie gepaard gaat: ze hebben in ieder geval een hele grote rode neus bij zich en een heerlijke taart.
Ze worden ontvangen door directieleden van de diverse ziekenhuizen, CliniClowns-directeur Tom Doude van Troostwijk en verschillende ambassadeurs (vrijwilligers) van CliniClowns.
Samen met bekende Nederlanders als Feyenoord-voetballer Peter van Vossen, zanger René Froger, popgroep Abel, hoofdtrainer Gert Kruys en spelers van de selectie van FC Cambuur, zijn collega's Frans Adelaar van FC Utrecht en Frits Korbach van Heracles en zanger Huub Hangop verrichten de CliniClowns vervolgens een ludieke handeling om hun start in het ziekenhuis te markeren.

Daarna gaan de CliniClowns doen waar CliniClowns goed in zijn: het afleiden van en ontspanning bieden aan zieke kinderen.