Provincie Utrecht

Persbericht
989272800

Maximaal 15 miljoen rijkssubsidie in het verschiet voor Utrecht Nieuwe financiële stimulans voor Utrechtse economie

De provincie haakt in op een nieuwe mogelijkheid om extra geld aan te boren voor versterking van de Utrechtse bedrijvigheid. De provincie heeft daarvoor begin mei een investeringsprogramma bij het ministerie van Economische Zaken ingediend. Vier projecten zijn aangemeld voor deelname aan de TIPP-regeling (Tender Investeringsprogramma's Provincies). Via het fonds voor Economische en Toeristische Ontwikkeling (ETO) hebben GS aan eigen bijdragen voor de verplichte cofinanciering ruim 2,2 miljoen gulden gereserveerd. Het ministerie heeft voor de eerste tender in totaal 60 miljoen gulden beschikbaar - vier provincies kunnen hiervan profiteren, elk met een rijksbijdrage van maximaal 15 miljoen gulden. In totaal heeft het ministerie van Economische Zaken de komende vier jaar 300 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor deze co-financieringsregeling.
De provincie grijpt deze kans aan om in Den Haag namens de Utrechtse gemeenten en het bedrijfsleven steun te vinden voor diverse soorten economische projecten. Daarbij kan het gaan om de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, maar vooral ook verbetering van de bestaande bedrijvenlocaties. Ook initiatieven die gericht zijn op verbetering van de infrastructuur in de provincie en de realisatie van bedrijfsverzamelgebouwen kunnen met bijdragen uit de TIPP-regeling worden uitgevoerd. Vier projecten op de voordrachtslijst
De tenderregeling waarop de provincie Utrecht inspringt, levert in het meest gunstige geval een aanzienlijke subsidiestroom op. In de eerste reeks met Utrechtse projecten die in Den Haag zijn ingeleverd, speelt kwaliteitsverbetering van bedrijvenlocaties in Utrecht, Soest, Amersfoort en Veenendaal een belangrijke rol. Als eerste is het plan van Amersfoort om vanaf 2003 te starten met de uitgifte van het nieuwe terrein De Wieken/Vinkenhoef door de provincie op de voordrachtslijst geplaatst. Dit terrein van circa 40 hectare netto ten zuidoosten van het verkeersplein Hoevelaken moet uitgroeien tot een locatie met veel aandacht voor een duurzame inrichting. Met de steun van de provincie en hopelijk ook het rijk kunnen viaducten en bruggen worden aangelegd, evenals groenzones en waterafvoer. Ook het project voor herstructurering van het bedrijventerrein Soestdijk Oost heeft de provincie opgenomen in het investeringsprogramma. In overleg met de Soester Zakenkring heeft de gemeente besloten om dit verouderde bedrijventerrein nieuw leven in te blazen. Tot 2007 wordt o.a. aandacht besteed aan verbetering van de parkeervoorzieningen, de inrichting van een binnenterrein en het gebruik van alternatieve energie. Voor een derde project herstructurering van het Veenendaalse bedrijfsterrein Ambacht/Nijverkamp heeft de provincie vorig jaar al geld gereserveerd, als bijdrage aan de tenderregeling. Het vierde project dat is voorgedragen, is de verbouwing volgend jaar van de Lumax Drukkerij in Ondiep te Utrecht. Op deze plek worden circa 35 bedrijfsunits gebouwd voor kleinschalige startende ondernemingen. Een besluit over de rijksbijdragen voor deze vier economische projecten wordt in juli a.s. verwacht. De volgende tender waarop de provincie Utrecht kan inschrijven, vindt dit najaar plaats.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .

Terug