CDA

CDA wil grootschalig onderzoek naar met MKZ besmet wild op de Veluwe

Tweede Kamerlid Joop Atsma wil dat er een grootschalig onderzoek komt naar door eventueel met MKZ besmet wild op de Veluwe. Ook moet er een meldpunt komen waar mensen kunnen melden dat ze verdacht wild hebben gezien, zodat er goed zicht blijft op deze riskante ontwikkeling. Joop Atsma zegt over diverse schriftelijke verklaringen van boeren te beschikken, die kreupel wild hebben gezien.

Joop Atsma: "Ik heb al enige weken geleden de minister van Landbouw hierop gewezen, maar toen werd ik uitgelachen. De minister reageerde met de opmerking dat rond natuurgebieden hekken staan, maar blijkbaar is wild toch in contact gekomen met vee."

Atsma vindt verder dat de ruiming van zeldzame huisdieren en de Schoonenbeeker en Veluwse schapen tot eind mei moet worden uitgesteld. Dan doen internationale veterinaire experts een uitspraak over de noodzaak van verdere ruimingen.

Meer duidelijkheid over noodfonds gewenst
Over de invulling van het noodfonds voor door de MKZ-crisis getroffen boeren en ondernemers bestaat nog volstrekte onduidelijkheid. Joop Atsma zal hierover (meer) duidelijkheid proberen te krijgen tijdens het Algemeen Overleg over de MKZ-crisis, op dinsdag 8 mei.

Atsma vindt het een slag in het gezicht van de varkenshouders dat zij vanwege ongeoorloofde contacten met de pers een korting op de schadevergoeding krijgen opgelegd.