SOTHEBY'S

Persbericht

"FLORA" NAAR REMBRANDT
BRENGT BIJNA KWART MILJOEN OP
BIJ SOTHEBY'S

Amsterdam, 8 mei 2001.
Tijdens de veiling van Schilderijen van Oude Meesters bij Sotheby's Amsterdam kwam vandaag een portret van Flora naar Rembrandt onder de hamer. De 17de eeuwse kopie van het schilderij dat Rembrandt Harmensz. van Rijn in 1634 schilderde en dat zich nu in de Hermitage te Sint Petersburg bevindt, werd na een spannende strijd in de veilingzaal en via enkele telefoons toegeslagen aan een Amerikaanse verzamelaar voor Nlg 240.000.

In het verleden werd wel gedacht dat het een portret was van Rembrandt's vrouw Saskia van Uylenborch, gekleed als herderin. Het is echter meer aannemelijk dat het schilderij een mythologische voorstelling is van Flora, de Romeinse godin van bloemen en tuinen. Volgens professor dr Ernst van de Wetering is nu bij Sotheby's geveilde schilderij vermoedelijk direct afkomstig uit het atelier van Rembrandt

Het woord "kopie" heeft in de huidige tijd een wat negatieve lading, maar in de 17de eeuw waren kopieën van schilderijen veel gevraagd. Vaak werden ze direct besteld bij en uitgevoerd door de studio van de oorspronkelijke kunstenaar. Dat verklaart ook waarom sommige kopieën, zoals deze Flora, van een dergelijke hoge kwaliteit zijn.

Flora had een richtprijs van Nlg. 12.000-18.000.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Press / Public Relations
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
diana.ridderikhoff@sothebys.com