Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Kok en Jorritsma in debat met ondernemers en jongeren over Eur

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
no62

Breda, woensdag 9 mei: Europadag. Premier Kok en minister Jorritsma gaan in debat met ondernemers en scholieren over de Europese Unie. Jorritsma en staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) zijn live te volgen bij een videoconferentie met hun collega s uit Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Er is een live column van Joost Zwagerman, cabaret van Karin Bruers, scholieren maken het grootste schilderij van Europa voor Premier Kok en de dag wordt afgesloten door een ballonnenwedstrijd en een concert van de Hongaarse loungeformatie Yonderboi.

Het is de tweede keer dat Europadag, 9 mei, gevierd wordt. De regering wil hiermee stil staan bij het belang van Europese samenwerking en met name bij de uitbreiding van de Europese Unie. Uit onderzoek, zoals de meest recente Eurobarometer, blijkt immers dat de Nederlandse burgers verdeeld zijn over de uitbreiding van de EU, maar daar vooral meer informatie over willen hebben. Vorig jaar werd Europadag gevierd met een trein vol politici en debat, dit jaar staan de schijnwerpers op stedenbanden en op de economische kansen van een groter Europa.

Premier Kok gaat s middags in discussie met scholieren over vragen die s ochtends met staatssecretaris Benschop zijn voorbereid. Minister Jorritsma zal s ochtends spreken met ondernemers over de do s en don ts van zakendoen in Europa, en s middags via een groot videoscherm, met haar Oost Europese collega s. De burgemeesters van Breda, Amersfoort, Wageningen en Zwijndrecht, die banden met steden in centraal Europa hebben, zullen de opening verrichten. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De Vries leidt s ochtends een discussie over de noodzaak van kwaliteit van het openbaar bestuur, ook op lokaal niveau.

Tevens wordt die dag de website www.europaportaal.nl formeel geopend. Via deze website, nu reeds beschikbaar, wil de overheid zoveel mogelijk informatie verschaffen over de uitbreiding van de Europese Unie. Dagelijks wordt daar nieuws verzameld, ook over het debat over de toekomst van de EU.