Politiebericht Friesland: Friesland 9-05-2001
Politieberichten van 8/5 (13.00 uur) t/m 9/5 (07.00 uur)

Ryptsjerk: woningbrand
Dinsdag omstreeks 12.30 uur brak brand uit in een leegstaande woning aan de Westerdijk. De woning en de daarachter gelegen schuur brandden in zijn geheel uit. De brand werd ontdekt door een buurbewoner. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Er was geen gevaar voor de omliggende woningen. De woning was eigendom van een 49-jarige inwoner van Ryptsjerk. De brandweer heeft het vuur geblust.

Drachten: verdachte aangehouden
Maandag omstreeks 21.30 uur reed een 33-jarige inwoner van Drachten met zijn auto in op een politieman, die daarop zijn pistool trok. De verdachte, die niet in het bezit was van een rijbewijs, ging erin de auto met hoge snelheid vandoor. Zie ook de politieberichten van 7/5 (13.00 uur) t/m 8/5 (07.00 uur) De verdachte werd dinsdag omstreeks 12.15 uur in een woning aan De Hage aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Witmarsum: snelheid
Dinsdag omstreeks 15.10 uur werd op de Rijksweg A7 onder Witmarsum een snelheidscontrole gehouden. Deze snelheidscontrole werd uitgevoerd met de lasergun. Een bestuurder van een personenauto reed met een snelheid van 177 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Sijbekarspel, kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Omstreeks 15.20 uur werd op dezelfde plaats een bestuurder van een personenauto gecontroleerd, die met een snelheid van 189 kilometer per uur de controlepost passeerde. Ook deze bestuurder, een 55-jarige inwoner van Tzum, kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ook ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal fiets
Dinsdag omstreeks 17.30 uur zag een patrouille een 39-jarige inwoner van Leeuwarden op een fiets rijden over het Zuiderplein. De man, een bekende van de politie, reed op een splinternieuwe fiets. De agenten spraken de man hierover aan en hij bekende toen dat hij deze fiets zojuist had weggenomen bij `De Kijkshop` aan het Zaailand. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De fiets is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag tussen 12.30 en 16.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg. Een toegangsdeur werd vernield. Uit de woning werden een stereo-installatie en ongeveer 100 cd`s weggenomen. De eigenaar, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: diefstal zand
Dinsdag omstreeks 21.10 uur werd door twee medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland gezien dat twee verdachten op het industrieterrein `geel` zand wegnamen. De gewaarschuwde politie trof op de Dracht de twee verdachten, te weten een 25-jarige en 26-jarige man, beiden uit Drachten, aan. De verdachten gaven toe dat zij vanaf het gemeentelijke overslagterrein aan de Boeg zand hadden weggenomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en na het opmaken van een proces-verbaal zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Akkrum: man onder trein
Dinsdag omstreeks 22.10 uur werd bij het Ns-station te Akkrum een man door de intercity trein Heerenveen Leeuwarden overreden. Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De machinist hoorde ter hoogte van het station Akkrum een klap en bracht de trein tot stilstand. Ongeveer 300 meter voorbij de spoorbrug in de Kanadeeskestrjitte stond de trein stil. Op dit moment is de identiteit van het slachtoffer nog niet bekend. Tijdens het onderzoek heeft het treinverkeer stilgelegen.

Joure: dode bij woningbrand
Dinsdag omstreeks 23.15 uur kwam er een melding binnen dat een woning in de brand zou staan aan de Prinses Margrietstraat. De buurman, een 31-jarige inwoner van Joure, was wakker geworden van glasgerinkel en toen hij opstond, zag hij dat de woning van zijn buurvrouw in de brand stond. De buurman heeft nog getracht hulp te bieden, doch de gehele woonkamer stond reeds in brand. Ook had de slaapkamer aan de voorzijde had reeds vlam gevat. Door de brandweer werd het vuur geblust. De bewoonster, een 63-jarige inwoonster van Joure, werd door de brandweermensen gevonden in de woonkamer. Zij was door de brand omgekomen. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Zwaagwesteinde: onder invloed
Woensdag omstreeks 01.15 uur werd op de Bovenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 240 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: openlijke geweldpleging
Dinsdag omstreeks 23.30 uur werd op de Albert Schweizerstraat een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen met een bebloed gezicht en wondjes aan zij handen. De jongen was naar eigen zeggen op de Groningerstraatweg nabij de watertoren in elkaar geslagen door 5 personen. De jongeman kon geen signalement van de verdachten geven en ook waarom hij werd geslagen wist hij niet. De jongeman werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling kon hij naar huis. Hij zal in de loop van vandaag aangifte komen doen.

Drachten: inbraak benzinestation
Woensdag omstreeks 03.20 uur werd ingebroken in een het benzinestation aan de Eems. Met een trottoirtegel werd de ruit in de voordeur vernield. Het bleek dat men uit het station sigaretten en shag had weggenomen. Een medewerker van het benzinestation, een 34-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272