Ministerie van Justitie

09.05.01

Forse intensivering van de aanpak synthetische drugs De bestrijding van synthetische drugs zal fors worden geïntensiveerd. Het gaat dan om de aanpak van grondstoffen en hulpmiddelen, van de handel en productie en van de distributie van xtc-pillen in en vanuit Nederland. Politie, bijzondere opsporingsdiensten en openbaar ministerie zullen daartoe financieel in staat worden gesteld. De internationale samenwerking bij de bestrijding van xtc zal worden versterkt, onder meer door het stationeren in de VS van een ambassaderaad en twee liaisons. Voor deze aanpak zal vanaf 2002 jaarlijks ongeveer 40 miljoen gulden beschikbaar worden gesteld.

Dat schrijft minister Korthals van Justitie in de nota "Samenspannen tegen xtc", een vijfjaren plan (2002-2006) gericht op een brede intensivering van de aanpak van synthetische drugs door alle betrokken departementen. De nota is, met instemming van de ministerraad, vandaag verzonden aan de Tweede Kamer.

Nederland wordt al jarenlang in verband gebracht met de productie en handel van synthetische drugs, al blijkt uit internationale rapportages (o.a. van de VN in Wenen) dat er een verschuiving in de productie plaatsvindt naar landen in Midden- en Oost-Europa. De regering heeft in 1996 de strijd tegen deze productie opgevoerd door middel van de oprichting van de Unit Synthetische Drugs (USD) als tijdelijke eenheid waarbinnen diverse opsporingsdiensten samenwerken. Deze eenheid, met eigen opsporingstaken, fungeert als expertisecentrum, als (inter)nationaal coördinatiepunt voor de bestrijding van xtc en treedt op als internationaal aanspreekpunt voor rechtshulpverlening. De USD heeft zich de afgelopen vijf jaar bewezen en heeft zowel nationaal als internationaal succes geboekt bij de aanpak van xtc. In oktober 2000 heeft het kabinet - na evaluatie - besloten de USD als eenheid voort te zetten. De USD zal worden versterkt (4,3 miljoen gulden) en de partijen binnen de USD zijn overeengekomen de samenwerking te continueren tot ultimo 2006.

Het bestaan van de USD als opsporingseenheid laat onverlet dat de regionale politiekorpsen en de KMar de aandacht voor de bestrijding van xtc meer prioriteit moeten geven. Het handhavingsbeleid moet worden geïntensiveerd. Het openbaar ministerie (OM) zal de synthetische drugscriminaliteit als speciaal speerpunt aanmerken en daarvoor het nodige in gang zetten. Ook zullen de ministers van Justitie en van BZK deze vorm van criminaliteit aanmerken als speerpunt in de Landelijke Politiebrief voor 2002. Gekozen zal worden voor een geconcentreerde inzet van herkenbare eenheden. Over de wijze waarop zal nog met het veld worden overlegd. Voor deze extra politie-inzet komt 10 miljoen gulden beschikbaar. Het OM en de Zittende Magistratuur (ZM) krijgen 5 miljoen respectievelijk 3,5 miljoen gulden extra.

Nederland speelt een grote rol bij de productie en de in- en uitvoer van chemicaliën. Chemicaliën die kunnen worden gebruikt bij de productie van drugs vallen onder een vergunningen- en controlesysteem. De Economische Controledienst (ECD) zal 3,1 miljoen gulden krijgen voor intensivering van haar taak door ondermeer frequenter controles-op-lokatie in de branche te kunnen uitoefenen. Het gaat daarbij in ons land om zo'n 2400 bedrijven en bedrijfjes.

Daarnaast is het kabinet voornemens om in EU-verband voor te stellen het vergunningenstelsel op onderdelen aan te scherpen.

Naast de productie van synthetische drugs vergt ook de distributie van xtc-pillen de nodige aandacht van de opsporingsdiensten. Op voorstel van minister Korthals heeft het kabinet besloten de Douane ruim 2,4 miljoen gulden te geven, om met behulp van extra scanners en drugshonden meer aandacht te gaan besteden aan de controle op de uitgaande stroom van passagiers, vracht en pakketpost. Ook zal de Kmar de personele inzet bij de controle van het grensverkeer, met name op Schiphol, verhogen (2,2 miljoen gulden).

Bij de productie van xtc wordt apparatuur gebruikt die daarbij een onmisbare schakel vormt. Deze tabletteermachines zijn op zich legaal en worden gebruikt in de geneesmiddelen- en snoepindustrie. Het kabinet zal onderzoeken of in (inter)nationaal verband een vorm van registratie voor deze machines haalbaar is.

Tenslotte zal meer geïnvesteerd worden in voorlichting die met name op jongeren wordt gericht. Dit om het gebruik van xtc verder te ontmoedigen. Ook zal er een voorlichtingsproject worden ontwikkeld dat gericht is op de preventie van het smokkelen van xtc door koeriers en op het wijzen op de grote risico's met die smokkel verbonden (vervolging en langdurige gevangenisstraffen).

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 09-05-2001