Politiebericht Groningen: Stadskanaal 9-05-2001 Helende broers en autokrakers aangehouden Woensdag 9 mei 2001

Ruim 100 zaken opgelost

De politie heeft na een onderzoek van ruim twee maanden twee broers in de leeftijd van 30 en 36 jaar, beiden uit Stadskanaal, aangehouden. Ze worden ervan verdacht zich de laatste twee jaar op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan heling van gestolen goederen, met name autoradios met Cd-spelers. Beiden hebben bekennende verklaringen afgelegd. In hetzelfde onderzoek werden ook drie mannen in de leeftijd van 27, 28 en 34 jaar uit Stadskanaal en Musselkanaal aangehouden. De laatste drie hebben tegenover de politie bekend in wisselende samenstelling zeker honderd auto-inbraken te hebben gepleegd waarvan zij de buit verkochten aan de broers uit Stadskanaal. De waarde van de gestolen goederen wordt geschat op ongeveer 80.000 gulden. Van de buit is niets teruggevonden. Alle verdachten zitten nog vast.

De politie in Stadskanaal kwam de beide broers op het spoor nadat er eind vorig jaar een aantal aangiften van auto-inbraken binnenkwam. Tijdens het politieonderzoek dat naar aanleiding van die autokraken werd ingesteld kwam naar voren dat één van de slachtoffers zijn eigen autoradio terug had kunnen kopen van een heler uit in Stadskanaal. Onderzoek wees uit dat het hier ging om één van de beide broers. Verder onderzoek wees uit dat deze man samenwerkte met zijn 36-jarige broer en dat beiden op grote schaal gestolen goederen, voor het overgrote deel afkomstig van auto-inbraken, inkochten en weer verkochten. Beide mannen werden daarop na een onderzoek van ruim twee maanden, medio april aangehouden. Bij huiszoekingen in de woningen van de beide mannen werden geen gestolen spullen meer aangetroffen.

Naar aanleiding van het verdere onderzoek en de verhoren van de helers kon de politie eind april de andere drie verdachten aanhouden. Zij hebben bekend dat zij in wisselende samenstelling ten minste honderd auto-inbraken hebben gepleegd, in onder andere Winschoten, Veendam, Delfzijl en Emmen gedurende de jaren 1999, 2000 en 2001. Ook bij hen werden geen gestolen spullen meer aangetroffen. De waarde van de gestolen goederen, met name autoradios met Cd-speler maar ook een enkele mobiele telefoons, wordt door de politie geschat op ongeveer 80.000 gulden. Daarnaast werd nog voor ongeveer 40.000 gulden schade aangericht aan de autos waaruit de radios en telefoons werden weggenomen. Het geld dat zowel de helers als de stelers aan de gestolen spullen verdienden gebruikten zij voor hun dagelijkse uitgaven.

Alle vijf de verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het politieonderzoek wordt binnenkort afgerond.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844