Gemeente Zeist

College kiest voor brede benadering zorgbeleid

Concept 'Kadernota zorg 2001- 2010' ter inzage

Burgemeester en wethouders hebben een concept van de gemeentelijke kadernota zorgbeleid 2001- 2010 vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De beleidsnota is opgesteld omdat de gemeenteraad het wenselijk vindt om het bestaande zorgbeleid te actualiseren en een richtinggevend kader te scheppen voor vernieuwing, afstemming en samenhang in de uitvoering van zorgtaken. Voorts biedt de nota een uitgangspositie voor overleg met instellingen in het veld en een toetsingskader voor subsidie-afspraken.

Een sluitend vangnet
Ondanks dat de gemeentelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van zorgtaken beperkt is, wil het college het zorgbeleid breed benaderen. De nota strekt zich uit over het basisaanbod aan welzijns- en zorgvoorzieningen voor ouderen, gehandicapten en over de maatschappelijke dienstverlening. De rol van de gemeente kan een directe zijn bijvoorbeeld als subsidiegever of als wetuitvoerder - zoals in het geval van de Wet Voorzieningen Gehandicapten - maar vaak heeft de gemeente een indirecte rol als belangenbehartiger of bemiddelaar voor haar inwoners (regierol). Met deze regierol kan de gemeente zich inzetten voor het totstandkomen van een vraaggestuurd, samenhangend beleid dat in overleg en in afstemming met participanten wordt ingevuld.
Hiermee wordt vooral beoogd dat er een keten van zorgvoorzieningen ontstaat en een zorgcontinuüm als een sluitend vangnet voor de behoefte aan welzijn, zorg en wonen.

Een aantal beleidsconclusies voor de (regie)rol van de gemeente zijn:


* vaststellen van een ontwikkelingsvisie;

* invloed uitoefenen op de regiovisie ouderenbeleid;
* overleg met zorgkantoor en zorgaanbieders over continuïteit van zorg;

* visie voor vrijwilligersbeleid opstellen;
* beoordeling (lopende) evaluatie van uitvoering WVG;
* overleg voeren in lokale overlegstructuren.
De conclusies moeten worden uitgewerkt in een agenda voor de toekomst, waarbij ook prioriteiten worden gesteld. Deze agenda zal worden opgebouwd op basis van een aantal principiële uitgangspunten en de daaruit volgende ambities, te weten:

* participatie en informatie;

* veelkleurig en flexibel;

* zorgzaam en leefbaar.

Voorts zal de agenda een aantal hoofdonderwerpen moeten bevatten zoals o.a.: wonen - welzijn - wijkgerichte dienstverlening - preventie - inkomen.

Inspraak mogelijk tot 1 juni
Naast de reeds gevoerde samenspraakprocedure met betrokken instanties wordt nu een inspraakprocedure gevoerd. De conceptnota ligt tot 1 juni a.s. ter inzage bij de centrale balie in de Publiekshal en in de Wijkwinkel Zeist noord en tot 1 juni heeft u de mogelijkheid om schriftelijke reacties in te dienen bij college van burgemeester en wethouders. Op 18 en 19 juni a.s. staat de nota op de agenda van de gemeenteraad.