Stichting Toezicht Effectenverkeer


STE PAKT MISLEIDENDE RECLAME-UITINGEN BIJ AANDELENLEASEPRODUCTEN AAN

De Stichting Toezicht Effectenverkeer(STE)gaat hard optreden tegen misleidende reclame-uitingen door aanbieders van aandelenleaseproducten. De STE heeft bij de presentatie van haar jaarverslag reeds laten weten hoge prioriteit te geven aan het toezicht op reclame-uitingen(1). De toezichthouder laat nu weten dat reclame-uitingen over aandelenleaseproducten het komende half jaar intensief onder de loep genomen worden.
De STE constateert dat aanbieders van aandelenleaseproducten door de aard van deze producten soms onvoldoende invulling geven aan de zorgplicht die zij als financiële instelling dienen te vervullen(2). Aandelenleaseproducten zijn samengestelde producten waarbij aandelen gefinancierd worden door middel van een geldlening. Deze constructie brengt met zich mee dat de doorzichtigheid van het resultaat op de belegging voor de belegger aanzienlijk beperkt wordt. De aankoop van aandelenleaseproducten kan - afhankelijk van het startmoment van de lease en de daarop volgende ontwikkelingen van de beurskoersen - een aanzienlijk negatief resultaat opleveren.
Het beleggen via aandelenleaseproducten heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Deze vorm van beleggen geldt op dit moment als een van de meeste populaire vormen van beleggen met een omvang van minstens f 10 miljard gulden.
Aan de aanpak van misleidende reclame-uitingen wordt internationaal gezien hoge prioriteit gegeven. De STE vindt dat Nederland daarbij gelijke tred dient te houden.

Nadere informatie
Werner van Bastelaar (020) 553 5541 / Berber Kroon (020) 553 5573

(1)De Nadere regeling toezicht effectenverkeer 1999 stelt ten aanzien van reclame-uitingen onder meer het volgende: Een effecteninstelling verstrekt haar cliënten op passende wijze de gegevens en bescheiden die nodig zijn voor de adequate beoordeling van de door de effecteninstelling aangeboden diensten en de financiële instrumenten waarop die diensten betrekking hebben. De informatieverstrekking is inhoudelijk juist en niet misleidend.

(2)De Nadere regeling toezicht effectenverkeer 1999 stelt ten aanzien van de zorgplicht onder meer het volgende: Een effecteninstelling handelt in het belang van haar cliënten, geeft bij de uitvoering van de opdrachten van haar cliënten voorrang boven haar eigen belang en onthoudt zich van handelingen die de adequate functionering van de effectenmarkten of het vertrouwen van beleggers daarin kunnen schaden.